Novinky z hnízda (čtvrtek 18. června 1998)

18. červen 1998

Ve vedlejší kanceláři vybírá Franta Pojer záběry do zítřejšího Studia 6 (čápi v něm přijdou na řadu asi ve tři čtvrtě na sedm). Zašel jsem se tam na chvilku podívat; na videu zrovna běžel záznam z pondělí. Na hnízdo přiletěl David a vyvrhnul potravu. Největší z mláďat bylo nejdřív zády ke kameře, ale pak se otočilo a bylo vidět, jak se potýká s patnácticentimetrovou (!) rybou. Abyste měli nějaké měřítko: tohle mládě má zobák asi tak osm centimetrů dlouhý. Nechápu, jak do sebe toho macka dokázalo nacpat...

(Ivo Hulínský slíbil, že přichystá pár obrázků téhle akce; na webu je vystavíme zítra. Protože mláďata každý den o něco poporostou, zatím přikládám -pro hrubou představu- alespoň jeden archivní záběr z pondělka.)

Krmení

Nejsem si jist, co z toho pojde. Bojím se, že spousta lidí začne čápy považovat za škodnou. Záměrně používám termín z minulého století, protože v minulém století v mnoha ohledech stále ještě zůstáváme.

Zpátky k záznamu: mláďata jako by začínala mutovat; jinými slovy, hrubnou jim hlasy. Ani staří čápi nejsou němí, jak se traduje. Slyšet je můžete v sobotním Meteoru a pondělním Dobrém jitru.

Nemyslel jsem si, že se budu ještě vracet ke smrti nejmenšího mláděte. Objevily se však nové skutečnosti (a nové nejasnosti). Oprava: nové skutečnosti se neobjevily od sebe, přišli na ně dr. Hájková a dr. Pithart z pražské zoo. Pokusím se tlumočit jejich předběžnou zprávu.

- mládě zahynulo následkem krvácení do tělní dutiny, které bylo způsobeno pádem z hnízda
- mělo zlomené pravé křídlo a pravou nohu; rovněž následek pádu
- ruční část levého křídla byla odumřela následkem silného zhmoždění, k němuž došlo minimálně dvě hodiny před smrtí mláděte
- v trávicím traktu se nacházela pouze plstnatá hmota, tvořená podle všeho rostlinnými částmi; zjištěny zbytky střevlíka

Tedy: když mládě padalo z hnízda, bylo ještě živé. Nebýt tohoto pádu, stejně by zahynulo; nekróza křídla by nevyhnutelně vedla k sepsi.

Co se mohlo stát. Víme, že mládě mělo potíže dostat se k potravě; bylo nejmenší a nejslabší. V pondělí v noci nebo časně ráno (ale ještě za tmy) došlo ke zranění levého křídla. Zaklínilo se mládě mezi větvemi ve hnízdě??? Nic jiného nás nenapadá. Jisté je, že poraněné mládě se nemohlo chovat normálně a že bylo odsouzeno k smrti.

Upozornění: od pátku cca 16 hodin do pondělního rána bude přenos přerušen (viz i včerejší zápis).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio