Novinky v Novém roce (středa 7. ledna 1998)

7. leden 1998

Dnes v 6.33 zaznamenaly satelity Kristýnu. Nepíšu to s vykřičníkem, protože dlouhé Kristýnino mlčení skončilo už v sobotu 3. ledna ráno. Mluvil jsem o téhle události (letos první, která stojí za zmínku) v pondělním Dobrém jitru a pár zpráviček se koneckonců objevilo v tisku i na internetu, jen na deníček nějak nedošlo, protože času je pomálu. Deníček je ostatně už dávno týdeníčkem, ne-li měsíčníčkem. Slibuji, že budu psát aspoň jednou týdně, protože měsíčníček je opravdu příšerné slovo.

Překládám, že Kristýna byla na východě Senegalu, přesně v těch místech, kam doletěla v polovině října a kde ostatně zimovala už v předchozích dvou letech. Po pravdě řečeno, nevěřil jsem, že se ještě ozve (viz deníček z 19. prosince), ale teď jsem optimista a doufám, že by se mohl přihlásit i Jakub. Moc bych na to zas ale nesázel, protože si dost dobře neumím vysvětlit, co se mohlo stát; problémy budou asi jak v elektronice, kterou mají čápi na zádech, tak v elektronice, která sviští na oběžných drahách cca 900 kilometrů nad zemským povrchem.

Aspoň jednou si ale na klávesu s vykřičníkem sáhnout musím. Kristýna žije! Pravděpodobně. Dnes se sice Argos žádných souřadnic nedobral, od soboty ovšem poskočily senzory pohybu.

Ještě k Jakubovi: před časem jsem rozvíjel teorie, že ačkoli do Afriky letěl východní cestou via Dardanely, vracet by se mohl cestou západní via Gib(raltar). Pokud se potvrdí, že jeho satelitní vysílač kleknul, stálo by za to, dát na Gib automatický monitorovací systém, který by Španělům pomohl zpevnit jejich doposud dost děravou elektronickou hráz. Byla by to bomba, zjistit, že Jakub létá kolem dokola!

Celkem spolehlivě se z Afriky hlásí Martin. Nic moc nového: toulá se v bažinách kolem řeky Nigeru ve státě Mali; nejbližší město je Mopti, to pro případ, že by se za ním chtěl někdo podívat nebo si jeho polohu dokonce najít na mapě.

Zítra letí do Burkiny Faso belgická expedice. Mají tam někde čápa, který má na zádech nefunkční vysílač. Náš kamarád Gér

Nebude-li se dít něco opravdu mimořádného, zhruba za týden na shledanou.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio