Mám jednu neřest, a tou je latina. Koncert klasika s hudbou Jana Nováka

17. květen 2024

Vltavský Koncert klasika nabídne koncertní záznam jednoho z večerů komorní řady orchestru PKF – Prague Philharmonia. V pondělí 26. února se v Barokním refektáři Profesního domu na pražském Malostranském náměstí setkali na jednom pódiu violoncellista a koncertní mistr orchestru Lukáš Pospíšil, fagotista Tomáš Františ, klavírista Filip Martinka a spolu s nimi vystoupily skladatelovy dcery, flétnistka Clara Nováková a klavíristka Dora Novak-Wilmington.

Zněla komorní hudba Jana Nováka, ale i v ní se projevila jeho známá vášeň: „Mám jednu neřest. Většinou komponuji na latinské verše. Snad se někdo zeptá, co je nám v našem technickém věku do latiny, mrtvého jazyka, který nemůže nijak pomoci dnešnímu člověku vyjádřit jeho pocity.

Dovolil bych si oponovat takto. Právě proto, že je naše doba technická, a snad až přetechnizovaná, potřebuje lidský duch nějakou kompenzaci. Zkrátka soudím, že nemáme zapomínat na své dobré evropské vychování. Tohoto jazyka, spíše nesmrtelného než mrtvého, tedy s rozkoší užívám při kompozici jako živého. Lidem, kteří jej považují za mrtvý, se to vymstí,“ říkal Jan Novák.

Spustit audio

Související