Darina Žurková

Darina Žurková je skladatelka a performerka žijící a působící v Haagu (NL). Její umělecký výzkum je zaměřen na zkoumání imaginárních ekosystémů, re/definování kontextů a vzorců chování jednotlivých složek nebo organismů těchto environmentů, a zejména objevování křehkostí a různých slabých míst daných ekosystémů. Soustředí se především na elektroakustické kompozice a performance a zvukové experimenty v oblasti sound artu, experimentální hudby a interdisciplinárních projektů.

Vystoupila na různých místech a festivalech v Evropě a Spojených státech – např. NYC Electroacoustic Improvisation Summit (New York), Mezinárodní festival nové a experimentální hudby Ostravské dny (Ostrava), Experimental Intermedia (New York), Sonoscopia (Porto), Korzo Theater (Haag), Roy O. Disney Concert Hall (Los Angeles) a mnoha dalších.

Vystudovala obor kompozice na Janáčkově akademii múzických umění v Brně u Ivo Medka a absolvovala studijní stáže na Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo do Porto (PT, 2013-14), California Institute of the Arts (USA, 2016) a Institute of Sonology, the Royal Conservatoire of The Hague (NL, 2017-18). V roce 2021 obhájila doktorský titul v oboru Kompozice a teorie kompozice na JAMU v Brně s prací zaměřenou na uplatnění granulárních principů v kompoziční praxi.

V současné době působí na pozici Research Associate na Institute of Sonology v Haagu, je členkou iii (Instrument Inventors Initiative) workspace a Stroom Den Haag (NL).

http://www.darinazurkova.com/

Sledujte nás

Další osobnosti