Neúprosný běh času

21. červenec 2015

Je to jen těžko uvěřitelné, ale od okamžiku, kdy zemřel jeden z nejznámějších a nepochybně nejlepších polistopadových ministrů kultury Pavel Dostál uplyne v pátek 24. 7. už rovných 10 let. Není vyloučené, že s oním adjektivem „nejlepší“ nebudou mnozí souhlasit.

Ale i ti, kteří s ním zrovna nevycházeli, musí připustit, že Dostál byl zcela mimořádnou a výraznou osobností, člověk, který měl svůj názor (není to u politiků samozřejmé!), který svůj názor dokázal – často v konfliktech a sporech – prosadit. Respekt, který si získal, je v našich politických vodách nebývalý.

„S Pavlem Dostálem to nebylo vždycky jednoduché, ale na každý pád to byl jeden z nejpříjemnějších a nejzábavnějších společníků, na které jste mohli v české politice narazit. Člověk bez předsudků (snad kromě vztahu ke katolické církvi), který se šedivému sněmovnímu průměru vymykal o několik kategorií.“ Takto na Dostála vzpomíná novinář Jindřich Šídlo.

Pavel Dostál-2001

Pavel Dostál dokázal mluvit velmi spontánně a otevřeně a neměl zábrany v kontaktu se zástupci médií. V jednom rozhovoru (z cyklu Dva na jednoho, který vznikal pro ČRo Radiožurnál) se rozhovořil o svém životě. Nebudeme proto pestré peripetie jeho života parafrázovat, necháme Dostála promluvit ze zvukového záznamu z roku 2001.

P.Dostál a T.Sláma - v pořadu Tobogán

Spontánnost jeho reakcí, schopnost briskně odpovědět a často využít sžíravý humor nezapřely jeho zkušenosti z profesí divadelníka a novináře. Současně mu však u mnohých vysloužily pověst nezdvořáka. Byla to pravda jen částečně. Rozhodně mu však slouží ke cti, že i na toto téma dokázal pohovořit a sám ze sebe si dělat legraci.

P.Dostál a T. Sláma - v pořadu Tobogán 2004
P.Dostál-R.Brzobohatý-2003.jpg

P.Dostál a R.Brzobohatý v moravském sklípku-2003 Foto: Archivní a programové fondy ČRo

Po listopadu 89 se Pavel Dostál vrhl do politiky. Setrval v ní – s přestávkou v letech 1993-96, kdy se na čas vrátil k novinařině – až do konce svého života. Nejprve jako poslanec Federálního shromáždění, od roku 1996 jako poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V roce 1998 byl jmenován ministrem kultury ve vládě Miloše Zemana. V této funkci působil až do své předčasné smrti 24. 7. 2005. Byl ministrem kultury v dalších vládách, jež sestavovala ČSSD – tedy ve vládě Špidlově, Grossově a Paroubkově. Se svými 7 lety působení v roli ministra kultury se stal nejdéle sloužícím ministrem v celé polistopadové éře. Jeho smrt mnoho lidí hluboce zasáhla.

V roce 2001 se Dostál spolu s Miroslavem Horníčkem podílel na natáčení pořadu Voskování, který byl vzpomínkou na Jiřího Voskovce

S M. Horníčkem-z pořadu ČRo Praha Voskování-2001
Spustit audio