Neodvratný skon maratónského běžce

23. prosinec 2013

S tímto datem a letopočtem 1968 je v našem archivu uložena rozhlasová hra Jiřího Vilímka Neodvratný skon maratónského běžce.

Jiří Vilímek byl jako rozhlasový autor objeven díky soutěži dramatických textů, kterých se v roce 1957 sešlo k posouzení bezmála 450! Záměr podnítit tvorbu pro rozhlas a navázat na tradici rozhlasových her přervanou v padesátých letech tedy zjevně vyšel. Náš rozhlas v šedesátých letech přivezl z Itálie několik cen za hry Bylo to na váš účet nebo Linka důvěry. Na rozdíl od nich nesl však Vilímkův text jasně kritické politické zabarvení.

Děj hry Jiřího Vilímka Neodvratný skon maratónského běžce se začíná odvíjet na samém sklonku války, v ilegální – rozumí se samozřejmě komunistické – redakci jakýchsi novin. Skupinka mužů různého charakteru a různé válečné zkušenosti tu přepisuje a postupně vydává deník jakéhosi hrdiny, jemuž všichni říkají Atéňan. Ten není přítomen, jde však o legendárního bojovníka proti nepříteli. Jiří Vilímek tu rozehrává historii ne nepodobnou propagandistické práci na vytvoření kultu Julia Fučíka a předestírá tu i tendencí účelově upravovat skutečnost.

Spustit audio