Nejvíce si ceníme záchrany lidského života, ukázala anketa Hrdinové kolem nás

2. listopad 2015

Hrdinové nemusí být jen postavy z akčních filmů. Mohou se jimi stát i na první pohled obyčejní lidé, kteří žijí třeba hned ve vedlejším domě. Český rozhlas představoval minulý měsíc příběhy 20 mužů, žen a dokonce i jednoho malého chlapce. Všichni prokázali mimořádnou odvahu nebo obětavost a pomohli, když bylo potřeba. Nejvíc hlasů jste ale dali těm, kdo dokázali zachránit lidský život.

Loni to dokázal sotva osmiletý Tobiáš Bebr z Kralovic na Plzeňsku. Z vody zachránil mladšího kamaráda, se kterým si hrál u stavidla středočeského rybníka.

„Zaváhal jsem trošku, jestli mám běžet pro pomoc nebo ulomit klacek. Ale to se mi zdálo moc dlouhé. Tak jsem tam skočil. Bylo to těžké vytáhnout ho, protože on byl docela těžký a nespolupracoval se mnou. Vytáhl jsem ho úplně z rybníka. Potom jsme běželi domů převléci se, ať nenastydneme. Byl strašně vystrašený a já taky teda.“

Irena Piteráková

Podobně jako Tobiáš se zachovala také hasička z Olomoucka Irena Piteráková. Při cestě do práce přijela jako první k vážné dopravní nehodě. V hořícím voze bezvládně ležela žena, kterou Piteráková spolu s dalšími dvěma řidiči vyprostila a odnesla do bezpečí.

„Snažili jsme se ji co nejrychleji z toho vozidla vytáhnout. Protože během pár okamžiků byl vnitřek vozidla celý v plamenech. Bylo jasné, že kdybychom tu ženu nevytáhli, tak by tam s největší pravděpodobností uhořela.“

To majitel odtahové firmy Filip Korostenski zachránil životy dokonce dva. Odvážným skokem do jedoucího auta zachránil těhotnou řidičku v mdlobách. Černý mercedes, který už na první pohled nikdo neovládal, se vřítil do frekventované křižovatky v centru Českých Budějovic.

Filip Korostenski

„Prvotní myšlenka byla, jestli tam nesedí někdo pod vlivem alkoholu. Potom jsem ale uviděl ženu se zakloněnou hlavou ve vozidle, které se řítilo na chodník. Srazilo popelnici. Otevřel jsem dveře, popoběhl a do toho vozidla jsem po hlavě skočil. Potom už jsem jen hledal cestu, kudy kam.“

Korostenskému, kterému celou dobu z okénka auta visely nohy, se nakonec podařilo odbočit do vedlejší ulice, kde se auto zastavilo o dům. Až poté se muž dozvěděl, že řidička byla v devátém měsíci těhotenství. Vše ale dobře dopadlo a zachránce se stal kmotrem zdravé holčičky.

Lidé posílali hlasy také Vojtěchu Školudíkovi. Mladý policista z Lipníku nad Bečvou pomáhal při hašení požáru na Přerovsku. Ještě před příjezdem hasičů zorganizoval evakuaci osmi lidí a sám vynesl z hořícího domu bezvládného chlapce. Sám se přitom nadýchal zplodin.

Vojtěch Školudík

„Narazil jsem na něj na posteli. Při vědomí už nebyl. Jen chrčel, sípal. V tu dobu na místo přijeli hasiči. Ti už mu poskytli první pomoc. Já se hrdinou být necítím. V mé pozici by to udělal každý.“

Posluchače ale nezaujaly jen příběhy, kde šlo o život. V pětici hrdinů, kteří dostali nejvíce hlasů, je i žena oceňovaná za dlouhodobou, často mravenčí pomoc potřebným. Eva Marková z Vodňan pomáhá nevidomému patnáctiletému Karlovi Leskovcovi už od mateřské školy.

„Za nejdůležitější při této práci považuju to, aby se člověk uměl vcítit nejen do dětské duše, ale do hendikepované dětské duše.“

Eva Marková s Karlem Leskovcem

Hrdinu hledal Český rozhlas po celý rok. Aktéry pětice příběhů, které vás nejvíce zaujaly, proto pozveme na podium Koncertu pro hrdiny v neděli 8. listopadu v Ostravě.

autor: eku
Spustit audio