Největší sabotáž protektorátu. V bojkovické zbrojovce explodovalo sto vagonů munice

9. červen 2016

V městečku Bojkovice došlo v květnu 1944 k největší sabotáži v dějinách Protektorátu. V místní zbrojovce explodovalo pět skladů. Kdo za akcí stál, ale zůstává dodnes nevyřešenou záhadou.

Dne 10. května 1944 bylo v Bojkovicích na Uherskohradišťsku rušno. V městečku se sešli chovatelé dobytka, zatímco do místní zbrojovky, která vyráběla už několik let munici pro německou armádu, nastoupilo jako obvykle několik stovek zaměstnanců.

V půl čtvrté, když se směny střídaly, ale otřásl městem výbuch. „Ze zbrojovky bylo vidět obrovský záblesk. Vzápětí na to byla velikánská exploze a zahlédli jsme ve vzduchu trámy, něco na způsob, jak když rozsypete krabičku zápalek,“ popisuje ohlušující výbuch tehdy jedenáctiletý pamětník Oldřich Juračka.

Do vzduchu vyletělo na sto vagonů střeliva. Jednalo se o vůbec největší sabotážní akci na území Protektorátu Čechy a Morava. Kdo však za touto akcí stál?

Záhy po sabotáži přijel do Bojkovic sám státní ministr a SS-Obergruppenführer Karl Hermann Frank. Rozzuřený Frank zpočátku požadoval zastřelení každého desátého zaměstnance továrny a srovnání Bojkovic se zemí. Němci ale nakonec uzavřeli vyšetřování překvapivě s tím, že se jednalo o technické selhání. Dokonce nikoho ani nezatkli.

Verzi o nehodě ale podle historika Tomáše Hamrlíka nikdo nevěří. K výbuchu došlo v době střídání směn, díky čemuž se žádnému ze zaměstnanců závodu nic nestalo. Zahynulo pouze několik německých strážných. Takové načasování mohlo být stěží náhodné. Kdo ale za sabotáží stál, není dodnes jasné. Nikdo se k němu totiž ani po válce nepřihlásil.

Podle jedné z verzí za výbuchem stáli ruští parašutisté, kteří se ukrývali v bojkovickém domě u Františka Hrnčíře. Podle jiné varianty explozi způsobili partyzáni z 1. partyzánské brigády Jana Žižky. Výbušniny mohli do zbrojovky umístit i parašutisté z paradesantní skupiny Carbon, kteří se ukrývali v nedalekých Rudicích. Strážmistr, u kterého se skrývali na půdě, je ale nakonec udal, neboť je považoval za německé provokatéry. To by vysvětlovalo, že se k sabotáži nikdo nepřihlásil, protože parašutisté se v obklíčení sami zastřelili.

Byli ve výbuchu zapojeni samotní Němci?

Bojkovický badatel Vlastimil Hela ale navrhuje ještě jednu verzi. Podle ní mohli stát za výbuchem i samotní Němci. „Mně se zdá po tom, co o tom vím, a co jsem četl některé německé zprávy, že ti Němci prostě o tom nějakým způsobem věděli, nebo nějak v tom byli zapojeni, protože v opačném případě si neumím představit, že by neudělali důkladné vyšetřování, že by nenašli nějaké viníky, že by někoho neoznačili jako strůjce té exploze a nepotrestali ho,“ zdůrazňuje Hela.

Výbuch poškodil většinu bojkovických domů i kostel. Zajímavostí je, že Němci tehdy všechny majitele finančně odškodnili, dokonce jim poskytli stavební materiál na opravy nemovitostí. I to by naznačovalo, že na teorii pana Hely něco je. Pravdu už se zřejmě nikdy nedozvíme, faktem ale zůstává, že větší sabotážní akci se už na území Protektorátu nikomu nepodařilo zorganizovat.

autoři: pes , Dušan Radovanovič
Spustit audio