Nejen naši čápi mají letos problémy (středa 7. října 1998, 17.00)

7. říjen 1998

Špatné zprávy o čápech černých s batůžky pokračují. Tentokrát se jedná o čápy z belgicko-francouzsko-lucemburského projektu "Čápi bez hranic". Kolega Gérard Jadoul z Belgie, který řídí celý projekt, byl dnes v telefonu velmi smutný. Jedno jejich letošní mládě - Lea - původem z francouzských Arden zahynulo v Pyrenejích, příčina smrti zatím není známa. Další čáp Paul je už šest dní na jednom místě na Sahaře, což je velmi podezřelé, protože normálně čápi překonají celou poušť v několika dnech. Podle názoru G. Jadoula jiný ze sledovaných čápů Pascal ztratil vysílač ve Španělsku a jeho sledování je tím také ukončeno. Zdá se, že letošní rok opravdu není pro cesty čápů černých příznivý.

Podrobnosti o Gérardově projektu najdete na http://www.explorado.org/solon .

David jižně od Sevilly (středa 7. října 1998, 9.00)

Pokud jde o Kristýnu a Davida, dává Argos slušná data. Kristýna byla včera už čtvrtý den v bažinách severovýchodně od Ciudad Real (v blízkosti chráněné oblasti Parque National de las Tablas de Daimiel). David postupoval k západu a zastavil se 40 km jižně od Sevilly. Krom směru včerejšího Davidova přeletu mě překvapuje i to, že -jak se zdá- vyletěl už dopoledne; viz souřadnice na Čápech on line.

Pokud jde o kauzu Hynek, konečně se začínáme lépe orientovat ve francouzských poměrech. Hodně nám při tom pomohl komentář pana Zdeňka Velíška. Vřele doporučuji!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio