Názorové fórum: Okupace–kolonizace. O paralelách mezi německou okupací v březnu 1939 a současným děním

20. březen 2024

Pokud bychom měli vybrat nejtemnější dny naší historie, 15. březen 1939 mezi nimi bude mít čestné místo. Vyhlášení protektorátu Čechy a Morava vnímáme jako náhlý dějinný zlom, nacistické Německo se ovšem na převzetí moci a začátek okupace systematicky připravovalo. Čtvrté Názorové fórum pořádané Památníkem ticha se opět zaměří na méně připomínané vrstvy známých událostí, které ale mohou být důležitým mementem i pro současnost.

Pozvání přijali historici Antonie Doležalová, Petr Hlaváček a Petr Koura. Psycholog Martin Mahler popíše, jak protektorátní zákony systematicky pracovaly na dehumanizaci Židů. Publicistka Lucie Korcová z Českého rozhlasu se zaměří na to, jak historické události zpřítomňovat. Do debaty přispěje také Paweł Ukielski z Muzea Varšavského povstání.

Názorové fórum je inspirativní setkání významných osobností, na kterém každý z řečníků přednese své krátké zamyšlení. Jde o platformu, díky které se mohou myšlenky odborníků spojit v jednu mozaiku a nabídnout široké veřejnosti komplexní pohled na vybranou historickou událost.

Poslechněte si v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio