Návštěva papeže v Polsku

8. červen 2006

Polsko žilo návštěvou papeže Benedikta XVI. Přípravy trvaly několik měsíců - poutní cesta znamenala rozsáhlá bezpečnostní opatření, dopravní komplikace, prohibici a spoustu dalších průvodních jevů. Ale nebyla nouze ani o úsměvné situace.

"Návštěva svatého otce - to je něco mezi výjimečným stavem a lidovou veselicí," říkali mi kolegové, kteří v Polsku zažili poutní cesty Jana Pavla II. Po čtyřech dnech návštěvy jeho nástupce Benedikta XVI. jim musím dát za pravdu. Na bezpečný průběh poutní cesty dohlíželo asi dvacet tisíc policistů, vojáků a záchranářů, po celé trase průjezdu papežovy kolony stáli v rozestupu několika metrů.

"Byli jsme připraveni na různé scénáře, rozpracovali jsme mnoho verzí. Vycházeli jsme z toho, že musíme být připraveni na nepředvídatelné situace. Myslím si, že nás nic nezaskočilo, pořádkové síly zaslouží tu nejlepší známku," hodnotil celou náročnou operaci mluvčí varšavské policie Mariusz Sokolowski.

Logo

Při bohoslužbách pod otevřeným nebem policisté dbali na to, aby se lidé náhodou neumačkali a aby u sebe neměli žádné ostré předměty včetně deštníků. Ve Varšavě a Krakově platil zákaz prodeje alkoholu. Někteří se s tím smířili, jiní protestovali. "My vůbec nepijeme, takže nám je zákaz úplně lhostejný," říkali jedni. "Je to narušení mých práv a omezování svobody. Možná, že v případě papežovy návštěvy je to v pořádku, ale nevím, proč bych si nemohl dát jedno pivo," nechal se slyšet druhý.

Zakázané ovoce podle policejních statistik přitahovalo mnoho Varšavanů, což mi s mírným údivem potvrdil i Mariusz Sokolowski. "Museli jsme mnohokrát zasahovat, častěji než obvykle. Což je divné, když uvážíme, že dva dny platil úplný zákaz prodeje alkoholu. Intervencí bylo opravdu hodně."

Poláci se ale přenesli i přes tyto stinné stránky a papeže vítali jako svého. Bylo vidět hodně transparentů v němčině. Benedikt XVI. si srdce polských věřících získal mimo jiné i svou okouzlující polštinou. "Musíme ocenit jeho snahu. Následuje Jana Pavla II., ale zůstává sám sebou. A snaží se mluvit polsky, přestože to pro něj musí být hodně obtížné. Obdivujeme ho."

Z italských bulvárních listů samozřejmě do Polska pronikly podrobné informace o zálibách a slabůstkách Benedikta XVI. Ví se, že poslouchá Mozarta, kupuje značkové brýle a nosí kvalitní obuv z dobře vydělané kůže. Pan Stanislaw Žmija, který šil boty pro Jana Pavla II., vyrobil nové opánky také pro jeho nástupce. "Jan Pavel II. si také potrpěl na dobré boty," vzpomíná pan Žmija. "Probošt mi říkal, že se Jan Pavel II. nejednou u stolu rozpovídal o botách. Před válkou se mu jedny strašně líbily, ale neměl na ně peníze, musel chodit v dřevácích. Později, když už na boty měl, nechal si u mě podobné ušít."

Logo

Loučení s Benediktem XVI. na krakovském letišti Balice připomínalo spíš karneval v Riu nebo oslavy vítězství ve fotbale než odlet hlavy římsko-katolické církve. Polské aerolinie vypravily papeži zvláštní letadlo. Na jeho palubě se podávaly polské speciality, například krakovský tvarohový koláč. Tento papež totiž miluje sladkosti a ty polské jsou opravdu výtečné.

autor: mdo
Spustit audio