Následovník delfínovce čínského?

10. prosinec 2007

Před časem jsme psali o nejasném a nakonec smutném osudu delfínovce čínského. Podle článku na stránkách Nature by jej rychle mohl následovat další kytovec - sviňucha kalifornská (Phocoena sinus).

Ta se poté, co byl delfínovec čínský (Lipotes vexillifer) z řeky Jang-c'-ťiang prohlášen za vyhynulého, dostala na post nejohroženějšího kytovce světa. Jde o jednoho z vůbec nejmenších kytovců, který dorůstá délky 150 centimetrů a váží kolem 50 kilogramů. Tyto sviňuchy žijí pouze v severní části Kalifornského zálivu, kde je ohrožují zejména sítě rybářských člunů.

Odborníci odhadují, že jich zbývá pouze něco kolem 150 kusů a na záchranu druhu tudíž zbývají asi tak dva roky. Ochranářské organizace v čele s WWF nyní vyčlenily zvláštní fond, ze kterého má být v první řadě hrazen výkup rybářských člunů. Jejich zástupci se domnívají, že úsilí může být - na rozdíl od případu delfínovců - úspěšné. Hlavním důvodem je skutečnost, že kalifornský záliv oproti řece Jang-c'-ťiang představuje poměrně zdravý a neznečištěný ekosystém.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio