Národní divadlo uvádí světovou premiéru opery Don Buoso se Štefanem Margitou v titulní roli

3. listopad 2023

Národní divadlo dnes uvádí světovou premiéru opery Don Buoso Jana Kučery, a to ve spojení s Pucciniho jednoaktovkou Gianni Schiccchi. Obě díla režíruje David Radok, který se do Opery Národního divadla vrací po 22 letech. Tehdy na naší první scéně uvedl cenami ověnčenou inscenaci Šostakovičovy Lady Macbeth Mcenského újezdu.

„Pokud děláte jednoaktovou operu, tak ji musíte kombinovat s něčím, co dává divákovi jeden příběh, aby to mělo společného jmenovatele. Protože když máte dvě nebo tři jednoaktovky a nemáte mezi nimi spojení, tak je to trochu jako kdybyste četli Dostojevského, pak začali číst Salingera a potom Arthura Millera,“ říká David Radok. Nakonec se rozhodl, že sám napíše libreto a vznikne tak opera úplně nová. Děj předchází jen o několik hodin příběhu Pucciniho jednoaktovky.

Ke zhudebnění libreta David Radok oslovil skladatele Jana Kučeru. „Snažil jsem se to psát absolutně po svém. Jsem nadšen z toho, že je opera v rukou Giancarla Andretty, vynikajícího italského dirigenta, který to dílo vzal za své a líbilo se mu hned od začátku,“ říká Jan Kučera.

Štefan Margita

V titulní roli Dona Buosa se představí Štefan Margita: „Ta postava je napsaná tak, že prvních asi 25 minut toho zpívání moc nemám. Ale Honza Kučera pro mě napsal celý závěr, takže je to udělané takovým opravdu efektním způsobem. Jsem strašně zvědavý, co na to řekne publikum,“ komentuje tenorista.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související