Náročný přelet Hindúkuše (čtvrtek 25. března 2004)

25. březen 2004

Altynaj velmi rychle přeletěla přes Pákistán a nad Afghánistánem se začala blížit Kábulu. Před ní se tyčí Hindúkuš. Iristu se patrně zastavil u říčky na kábulské planině, jen asi deset kilometrů od města. Jak se zdá, měl v horách problémy s počasím.

Podrobněji nejprve k Altynaj: Od včerejšího dopoledne do dnešního podvečera uletěla zhruba 570 kilometrů, znatelně tedy zrychlila, a nyní už postupuje po trase, kterou využila k cestě do zimovišť.

Kolem Iristova putování jsou otazníky. Máme k dispozici jeho souřadnice z pozdního dopoledne 22. března (pondělí), kdy byl na "okraji" Afghánistánu, a ze včerejšího odpoledne (tedy ze středy), kdy ho satelity zaznamenaly kousek od Kábulu. Mezi získáním obojích souřadnic uplynuly víc než dva dny - za tu dobu však Iristu postoupil jen o 130 kilometrů a především se výrazně stočil na západ. Působí to na mne dojmem, že vyletěl nad Hindúkuš, ale špatné počasí mu nedovolilo ho překonat. Docela bych věřil tomu, že doletěl dost daleko na sever, ale pak se vrátil k jihozápadu. Už při sledování českých čápů jsme zaznamenali komplikace při jejich přeletu Pyrenejí (a to Hindúkuš je jiná káva) nebo při návratu ze Sahary, kde řádila písečná bouře. Ale kdo ví, třeba jen opravil směr a teď si jen tak odpočívá. Doufejme, že si ho nevšimne někdo s puškou. V každém případě je po monotónnosti, kterou jsem vyhrožoval včera.

Více se o místech, kde jsou teď naši čápi, dočtete zde.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio