Na zítřek připadá Světový den migrantů a uprchlíků

16. leden 2016

Za přítomnosti kříže vyrobeného ze dřeva lodi z italské Lampedusy, ostrova, který se stal symbolem tragických úmrtí migrantů ve Středozemním moři, si ve Vatikánu zítra připomenou Světový den migrantů a uprchlíků. Účastníci následně projdou Branou milosrdenství a zúčastní se liturgie ve Svatopetrské bazilice.

„Migranti a uprchlíci jsou pro nás výzvou. Odpověď dává evangelium milosrdenství,“ píše papež v poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, který je letos součástí Roku milosrdenství. Téma migrace papež připomíná při mnoha příležitostech:

„Nynější migrační vlna, jak se zdá, podkopává základy onoho „humanistického smýšlení“, které Evropa miluje a brání. Nelze si nicméně dovolit ztrátu hodnot a principů lidskosti, respektu k důstojnosti každého člověka, subsidiarity a vzájemné solidarity, jakkoli se mohou v určitých historických momentech stát obtížně snesitelným břemenem.“

Dvě mladé uprchlice z Afhánistánu čekají na registraci v Tabakiky v Řecku

Prohlásil například František při novoročním setkání s diplomatickým sborem, akreditovaným u Svatého stolce. Zdůraznil při tom, že migranti mají právo být přijati i povinnost dodržovat zákony přijímajících zemí. Papež je přesvědčený, že Evropa může najít rovnováhu mezi dvojí morální povinností, totiž bránit práva svých občanů a pomáhat a přijímat migranty.

„Celá Bible vypráví příběh o putujícím lidstvu, protože bytí v pohybu je člověku vlastní. Tento příběh se skládá z mnoha migrací. Některé z nich uzrály díky vědomí na právo svobodné volby, jiné byly diktovány vnějšími okolnostmi. Od vykázání z pozemského ráje po Abrahamovu pouť do zaslíbené země, od vyprávění knihy Exodus po babylónské vyhnanství vykresluje Písmo svaté námahu a bolesti, touhy a naděje podobné těm, které dnes prožívají tisíce lidí na pochodu.“

Papež vyzval, aby kvůli chybějícím zdrojům či nedostatku politické vůle, nebyly obětovány další životy.

„V této souvislosti opět opakuji výzvu, aby se zastavilo obchodování s lidmi, které z člověka – zejména slabého a bezbranného – činí pouhé zboží.“

Urpchlíci čekají na registraci na řeckém ostrově Chios

„Většinu příčin migrace už bylo možné dávno řešit, stále ještě lze zabránit tragédii,“ je přesvědčený papež.

„To by však znamenalo zpochybnit ustálené zvyky a praxi – počínaje problematikou, spojenou se zbrojním obchodováním, přes těžbu nerostných surovin a získávání energií, po investice, finanční politiku a rozvojovou pomoc až po vážnou metlu, jakou je korupce.“

V loňském roce zemřelo při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy přes 3700 lidí. Bilanci zveřejnil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

„Lhostejnost a mlčení otevírají cestu ke spolupachatelství, když jako diváci sledujeme smrt kvůli utonutí, zeslábnutí, násilí a ztroskotání,“ kritizuje papež v souvislosti se Světovým dnem migrantů a uprchlíků. Ten připadá pravidelně na první neděli po svátku Křtu Páně, letos tedy právě na 17. leden.

Uprchlíky, kteří zemřeli na cestě do Evropy, si připomene katolická církev i v České republice. Komunita Sant´Egidio za ně pořádá bohoslužbu. Celebrovat ji bude ve středu 20. ledna od 18.30 biskup Václav Malý v kostele sv. Václava v Praze – Vršovicích.

Spustit audio