Na papežovu návštěvu ve Španělsku dohlížejí tisíce agentů

18. srpen 2011

Nejvyšší představitel katolické církve papež Benedikt XVI. přiletěl do Madridu. Až do neděle se bude účastnit Světových dnů mládeže. Proti nákladné návštěvě, která podle kritiků vyjde asi na 100 milionů eur, protestuje řada Španělů. Na 25 tisíc z nich vyšlo včera protestovat do ulic města. Na papežskou návštěvu se nicméně v Madridu těší více než milion mladých poutníků ze všech koutů světa.

Hlavu katolické církve přivítal na madridském letišti král Jaun Carlos I., premiér Zapatero a církevní hodnostáři. Šlo o jediný státní akt této jinak pastorační cesty.

Benedikt XVI. se ve své řeči na letišti, pronesené ve španělštině, vyhnul kontroverzním tématům spjatým s přijatými sociálními zákony španělských vládních socialistů, které jsou v rozporu s názory Vatikánu, a zaměřil se spíš na potřebu evangelizace mladých. Hovořil také o současných problémech mladých lidí, jako je například vysoká nezaměstnanost.

Papež se následně vydal na cestu ulicemi města ve svém papamobilu. Na tento okamžik od ranních hodin čekali poutníci, kteří lemovali ulice, jimiž nejvyšší představitel katolické církve projížděl.

„Madrid je kvůli jeho návštěvě úzkostlivě střežený, nasazeno je nejméně 10 tisíc agentů. Panují tady mimořádná bezpečnostní opatření, širší centrum města je uzavřené,“ hlásí ze španělské metropole spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová.

V půl osmé večer se Benedikt XVI. setkal s mladými poutníky z celého světa přímo v srdci Madridu. Mladým lidem adresoval poselství: „Přemýšlejte, kriticky hodnoťte všechny názory co slyšíte a nenechte se zlákat jenom líbivými a povrchními hesly.“

„Vyzval mladé k tomu, aby byli skromnější, aby se více věnovali životu v rodině, aby se věnovali určitému poslání, které přenáší do další generace,“ říká kněz a šéf sekce pro mládež České biskupské konference Jan Balík, který je mezi mladými českými poutníky v Madridu.

Z České republiky se vydalo do Madridu celkem 3250 mladých lidí. „Je radostné, že papež, který je úctyhodného věku, přitahuje mladé lidi. Papež má odvahu mluvit s určitou otevřeností, s jasností a také klást před mladé lidi určité požadavky, a mladí lidé to rádi slyší. Věřme, že to mnoho mladých osloví a z toho, co tady prožijí, nějakým způsobem zhodnotí ve svém životě,“ dodává Balík.

Až do neděle se má celkem uskutečnit až 20 náboženských akcí.

„Předpokládá se, že už by nemělo docházet k podobným manifestacím, jako byla ta včerejší, která se neobešla bez zraněných a zadržených, což vzbudilo velkou pozornost médií z celého světa,“ podotkla naše spolupracovnice ve Španělsku.

autoři: mdo , ľzl , mta , Michaela Vydrová
Spustit audio