Moja slaví osmé narozeniny a roste jí bříško

12. prosinec 2012

První mládě gorily nížinné odchované v České republice, samička Moja, slaví 13. prosince osmé narozeniny. Moje se v španělském Cabárcenu daří dobře a pomalu se připravuje na mateřství.

„Moja oslaví osmé narozeniny v dobré náladě, je znát, že jí španělská zima vyhovuje,“ popisuje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Moja podle jeho slov jednou divoce dovádí, podruhé zase klidně odpočívá. Přesto lze na mladé gorile pozorovat určité zklidňování. „Moje už začíná růst břicho a celkově na ní březost začíná být znát. Podle zpráv z Cabárcena je to ale stále ta veselá gorila, která před rokem do tamní zoo přišla,“ dodává Bobek.

Moja nadále udržuje dobré vztahy s celou skupinou, kterou tvoří jednatřicetiletá Nadia, šestiletá Chelewa a dvaadvacetiletý samec Niky. Právě ten je otcem mláděte.

První česká gorila je veselá, březost jí svědčí

Pro Moju jsou osmé narozeniny už druhými, které ve Španělsku oslaví. Do zoo v Cabárcenu odjela na konci listopadu 2011. Rok života v novém domově byl pro gorilku plný změn. Na klidné seznamování se skupinou vedenou samcem Nickym navázaly později námluvy a konečně počátkem podzimu mohla španělská zoo oznámit, že Moja čeká své první mládě. Chovatelsky cenný potomek by se měl narodit zhruba v březnu 2013.

autor: Zoo Praha
Spustit audio