Mistr swingu Karel Hála

4. říjen 2013

Byl osobností velmi pevně spjatou s rozhlasovými studii, byl oblíbeným zpěvákem písní, jež se řadí do sféry tzv. „populáru“, byl hvězdou četných muzikálových inscenací, zpíval s předními českými tanečními orchestry, vystupoval na estrádách a skvěle uměl zazpívat i „lidovky“. Ovšem milovníci jazzu ho oceňovali především proto, jak dovedl interpretovat swingové melodie. Karel Hála (2. října by se dožil 80 let) byl zkrátka „mistr swingu“.

Vzpomínku na Karla Hálu založíme především na malém vzorku jeho pěveckého umění. A to s akcentem na swingovou polohu jeho tvorby. Kromě toho si připomeneme jen několik jeho životopisných dat:
Narodil se (jak už bylo řečeno) 2. října 1933 v Hradci Králové; nejprve měl ambice stát se tanečníkem; později studoval na konzervatoři zpěv. O tom všem se zmiňuje v úryvku z rozhovoru, který vedl v českém rozhlase s Kateřinou Frýbovou – rozhovor byl uveden v pořadu 3 x 60 a to stereo dne 11. září 1982. Ze stejného dialogu pocházejí Hálovy úvahy o vývoji populární hudby.

Profesionální dráhu začínal jako muzikálový a operetní zpěvák v Armádní opeře, později působil v Hudebním divadle v Karlíně. Pak se více přiklonil k popu, ale současně i k vytváření menších hereckých rolí. Vystřídal angažmá v několika pražských scénách - mimo jiné hrál v Divadle ABC a v divadle Rokoko.

Karel Hála-70.léta

Jako sólový zpěvák působil s několika našimi předními tanečními orchestry – především s orchestrem Karla Vlacha a Karla Krautgartnera.

K.Hála-snímek z veřejné nehrávky

Sám toto působení shrnul těmito slovy: "Já jsem u Vlacha vlastně začínal. Dělal jsem u něj v kvintetu, když jsem z karlínského divadla přešel do Divadla ABC. Pak jsem od Vlacha odešel s Karlem Krautgartnerem - to byl v téhle muzice vlastně začátek mojí sólové dráhy. Potom jsem dělal s nejrůznějšími kapelami a ke konci 60. let jsem se s Karlem Vlachem zase naživo sešel."

" Karel Hála byl zpěvákem mimořádných hlasových kvalit", psali o něm odborníci. "...skvělé intonace a zejména frázování, které bylo zvláště podstatné u česky otextovaných skladeb z oblasti amerického swingu." Právě z této hudební oblasti si můžete na této stránce poslechnout úryvky…

Karel Hála-po vystoupení

Karel Hála zemřel náhle 6. července 2008 v Praze.

Spustit audio