Ministři nedokáží čelit opozici, míní politický marketér Michopulos. Kritika vlády je až moc přísná, oponuje analytik Chládek

28. prosinec 2023

Nadcházející rok ve svém vánočním projevu premiér Petr Fiala označil za rok naděje. „Je uklidňující a povzbuzující, že dnes už nemusím mluvit jen o ohroženích a výzvách, ale mohu mluvit také o naději, dobrých příležitostech a pozitivních vyhlídkách pro Českou republiku,“ řekl. „Bylo vidět, že se Petr Fiala snaží přijít s trošku novým projevem. Nebylo to to, na co jsme zvyklí,“ chválí komentátor a odborník na politický marketing Petros Michopulos v pořadu Pro a proti.

Čtěte také

Podle opozice ale premiérova řeč postrádala sebereflexi.

„Po těch dvou letech bych taky očekával trochu víc sebereflexe. I když je otázka, jestli se ostrá kritika do vlastních řad hodí do vánočního projevu,“ uvažuje. „Asi by bylo dobré, kdyby si premiér připravil ještě nový projev na začátku příštího roku a tam by k výročí zhodnotil první dva roky.“

Pozitivně premiérův vánoční projev hodnotí i hlavní analytik think-tanku Pravý břeh Institutu Petra Fialy Michal Chládek.

„Projev měl dodat lidem naději. Nevím, jestli by se v tomto konceptu hodilo bilancovat,“ zastává se premiéra.

„Nevím, jestli Fiala přijde s novým projevem, ale myslím si, že tento byl koncipován dobře. Realisticky zhodnotil uplynulé dva roky a dodal naději na následující dva. Myslím, že vláda z toho nevyšla špatně.“

Čtěte také

Důvěra voličů přesto klesá, aktuálně se podle CVVM pohybuje okolo 17 procent.

„Pokles přičítáme aktuální ekonomické situaci. Velmi těžko se lidem vysvětluje, že jejich mzda setrvale klesá. Ale stejný stav je v zásadě po celém světě, Myslím, že výhled je lepší a trend se obrátil,“ předpokládá Chládek.

K nízké důvěře podle Michopulose přispívá také neschopnost reagovat na obstrukce opozice. „Velmi nízká důvěra společnosti vůči vládě Fialy je daná velmi ofenzivní, agresivní permanentní kampaní opozice, na kterou vláda nenašla odpověď,“ podotýká.

„To není otázka komunikace, ale každodenní politické práce ministrů, která musí být pro voliče srozumitelná,“ zdůrazňuje marketér.

Obměnit sestavu?

Důležitý je však obsah, ne forma vládních prohlášení. „Vláda má ambici dělat systémové změny. Hasila požár, který vznikl v předchozích dvou letech a teď se dostává k systémovým změnám. Náměstek ministra Jiří Nantl těsně před před Vánoci představil reformu školství, připravuje se velká digitalizační změna v rámci ministerstva pro místní rozvoj a mimo jiné think-tank Petra Fialy představil vizi Restart Česka,“ vyjmenovává Chládek.

Čtěte také

Jednání ale podle Michopulose nejsou transparentní. „Předseda vlády se usadil v pozici správce vlády a uplatňuje úřednický způsob komunikace, kdy na něčem pracujeme, jsme schovaní na ministerstvech, a až to budeme mít hotové, tak s tím všechny seznámíme a uvidíte, jak to bude skvělé,“ oponuje.

„Toto opravdu nefunguje. Politici musí udržovat voliče v permanentním očekávání pozitivních změn.“

Pomoct napravit renomé vlády by mohly personální změny. „Je nereálné si myslet, že vláda ve stejné sestavě dokáže způsobit zásadní zvrat tak, aby se jí popularita vrátila,“ domnívá se Michopulos.

Čtěte také

„Na personálních změnách se strany budou muset nejpozději v příštím roce shodnout, aby do volebního roku vstoupili s obměněnou sestavou. Přesto, že to vypadá lacině, tváře, ke kterým si voliči udělali negativní vztah, hrají velmi důležitou roli.“

Naopak podle Chládka je kritika příliš přísná a jednostranná. „Rozumím tomu, že se veřejnosti může zdát, že někteří z ministrů ne úplně dobře komunikují. Na druhou stranu si myslím, že za těmi lidmi je spousta práce a byla by možná trochu škoda, kdybychom je vyměňovali, protože ta práce by se pak ani nemusela dodělat,“ uzavírá.

Více podrobností o vánočním projevu premiéra Petra Fialy, klesající důvěře a vyhlídkách do druhé poloviny volebního období si můžete poslechnout v záznamu celé debaty. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související