Metabolická JIP v plzeňské fakultní nemocnici získala vlastní terasu, kardiologická klinika chystá rozšíření

2. březen 2024 15:20

Vlastní terasu má po rekonstrukci metabolická jednotka intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici. Má sloužit hlavně pacientům, kteří tam musí trávit několik týdnů až měsíců.

Metabolická jednotka intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici na Lochotíně je po kompletní rekonstrukci. Úpravy stály téměř 110 milionů korun, větší část pokryla evropská dotace. V metabolické jednotce mírně přibylo lůžek, má lepší vybavení a významně se zlepšilo i prostředí pro personál, pacienty a jejich blízké.

Metabolická jednotka intenzivní péče ve FN Plzeň je po rekonstrukci

„Moderní historie JIP se začala psát roku 1991. Na startu měla jen šest lůžek, dnes je jich deset s nejvyšší možnou úrovní vybavení. Za rok tu léčíme mezi 400 až 500 pacienty nejčastěji s diagnózou život ohrožující infekce, po zástavách krevního oběhu, se selháním plic nebo po těžkých otravách,“ říká přednosta první interní kliniky Martin Matějovič.

Na metabolické jednotce se průměrně pacienti léčí šest až osm dní, ale jsou i lidé, kteří tu stráví dva až tři měsíce. Právě těm ohromně prospěje nová „terasa naděje“. Možnost opustit zdi JIP, strávit čas na denním světle a vidět zahradu vlévá pacientům do žil sílu a pomáhá na cestě k uzdravení.

Metabolická jednotka intenzivní péče ve FN Plzeň je po rekonstrukci

V plzeňské fakultní nemocnici se také poklepem na základní kámen slavnostně zahájila výstavba nových oddělení kardiologické kliniky. „Naše klinika je nejmladší ve fakultní nemocnici a dlouhodobě nás trápí nedostatek lůžek. Máme radost, že se nyní podařilo získat dvě další stanice,“ uvádí přednosta kliniky Richard Rokyta. „Téměř zdvojnásobíme lůžkovou kapacitu, získáme novou jednotku intenzivní péče o devíti lůžkách a standardní oddělení s 25 lůžky.“ Hotovo by mělo být zhruba za rok.

autoři: Martina Klímová , Alice Baumruková Kotylová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio