Menáž týdne: Syrové hovězí maso
Po „svařáku“ s vajíčkem neboli vinné polévce a sádlo-žemlových „lasagních“ neboli mamalize je tu další vojenský recept, tentokrát ze studené kuchyně. Časově nenáročný a údajně i dobře stravitelný: polní tatarák.
Syrové hovězí maso
hovězí maso
pepř
kmín
paprika
(hořčice)
chléb
Kosti, tuk a šlachy se odřežou, čistá svalovina důkladně naklepe a pak rozseká na kaši, osolí a přimíchá se do ní na 1 osobu 1 čajová lžička koření (pepř, kmín, paprika). Pokud je náhodou k mání hořčice, přidá se rovněž. Celé je to jako jemný vuřt a má také tutéž chuť. Hmota se pak namaže na krajíc chleba a přiklopí druhým krajícem jako u sendviče.
Příprava je rychlá a jídlo chutné a stravitelné. Kdo ho jednou jedl, jistě u něj zůstane navždy, zejména není-li dost času na pečení, nebo pokud je třeba dát žaludku až do zhotovení menáže nějaké malé zaměstnání.
Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska