Menáž týdne: Stará slepice v černé omáčce

18. prosinec 2014

Ušubraný regiment, vinná polévka, šmorn nebo sucharový moučník jsou pro nás dnes jídla přinejmenším neobvyklá. Žaludek příslušníka c. a k. armády je ale znal poměrně důvěrně. Čím vším že byl voják – nejen za války – živ? Jak se lišila strava důstojnická od té pro pěšáky?

Každý týden jeden vojenský kuchařský recept z doby, kdy se sloužilo a bojovalo za císař pána.

Stará slepice v černé omáčce

slepice
slepičí krev

kořenová zelenina
cibule
pepř
bobkový list
nové koření
slanina
víno
ocet
máslo nebo sádlo
mouka
cukr
komisárek

Slepice se oškube, očistí, vykuchá a našpikuje. Pak se vloží do kastrolu a přidá se k ní nakrájená kořenová zelenina, cibule, několik kuliček pepře, 1 bobkový list, 3 zrnka nového koření a plátky slaniny. Z ¼ dílu vína, 2/4 dílu vody a ¼ dílu (nebo méně) octa se udělá nálev, který se nalije na slepici. Vše se přikryje a nechá hodinu a půl dusit. Pak se poklička sejme, z kusu másla nebo sádla velikosti přibližně vajíčka a ze lžíce mouky se udělá tmavá jíška, do které se přidají 2 kostky cukru. Jíška se za stálého míchání zalije šťávou z pečeně a nechá se rozvařit. Vmíchá se do ní slepičí krev, která se při podříznutí zachytila. Nakonec se přidá komisárek a vaří se tak dlouho, až se úplně rozvaří.

Tip šéfkuchaře: stejně lze připravit divokou kachnu, holuba, zajíce nebo třeba veverku.

Zdroj: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska

Spustit audio