Marta stále v Zimbabwe (středa 14. února 2001)

14. únor 2001

Co dodat víc, než je v titulku? Samička čápa bílého Marta už téměř jistě nepoletí dál na jih, ale zatím se ještě nevydala ani na cestu k domovu. Na zpáteční cestu přitom může vyletět třeba už dnes - anebo za několik týdnů. Spěchat nemusí, je to ještě mládě, které nebude hnízdit. Kdo ví, třeba zůstane v Africe... Doufejme, že baterie v jejím vysílače ještě nějakou dobu vydrží.

Ani švýcarští bílí čápi, zimující dílem ve Španělsku, dílem v západní Africe, se ještě nerozletěli k domovu.

Se sledováním jihoafrických čápů, o nichž jsem tu už několikrát nadšeně psal, jsou problémy: třem z nich už nefungují vysílače anebo zahynuli. Aktuální data jsou jen o Misty, která je v Zimbabwe, a Saturnovi, který se toulá po Mozambiku.

Ze Stuttgartu nám napsala Katrin Scholderer: "Hledáme školy, které se zajímají o práci s internetem a o podobné projekty jako je ten váš. Cílem je, aby si žáci mezi sebou vyměňovali novinky o migraci, oznamovali zajímavé věci o migrujících ptácích v jejich regionu nebo odpovídali na otázky. Na jedné straně je to možné e-mailem nebo poštou, ale na straně druhé také mohou použít "Forum" na domácí straně Euronature (http://www.euronatur.org/). Spolupracujeme se školami v Německu, ale nyní hledáme také školy v dalších zemích. Byla bych velmi potěšena, pokud byste nám mohli pomoci navázat kontakty v České republice." Pokud máte chuť zapojit se do této spolupráce, napište nám.

Ještě podruhé ze stejného soudku, o celosvětové soutěži dětských kolektivů:

Zachraňme Zemi

Pod názvem "Zachraňme ptáky - Zachraňme stromy - Zachraňme Zemi" vyhlásila mezinárodní organizace BirdLife týmovou soutěž pro děti od osmi do jedenácti let. "Chceme znát vaše poselství, poselství dětí celého světa, aby nám objasnilo cestu do lepší budoucnosti. Světa ve kterém lidé, stromy a ptáci žijí ve vzájemném souladu," píše v propozicích soutěže její patronka, jordánská královna Noor.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio