Manifestace na Letné - 1989

26. listopad 2013

26. listopadu v roce velké změny, tedy v roce 1989, se na pražské letenské pláni sešla už druhá velká manifestace občanů, kterou svolalo čerstvě založené Občanské fórum. Československý rozhlas z této události vysílal přímý přenos. Záznam celého přenosu trvá téměř 3 hodiny a po zvukové stránce je bohužel velmi nekvalitní.

Ozvučení onoho velkého prostoru a současně také technické zajištění přenosu měly daleko k dokonalosti. Přesto nepochybně stojí za to si v několika úryvcích onu manifestaci připomenout. Nepochybně víc pro připomínku její atmosféry, nežli pro zachycení detailního obsahu promluv. – Komentátorem přenosu byl tehdejší rozhlasový reportér Stanislav Benda.

Uskutečnění přenosu z letenské pláně znamenalo zlom v přístupu tehdejšího vedení Československého rozhlasu k událostem, jež odstartoval 17. listopad roku 89. Do té doby byly zmínky o dění sporadické, mnohdy obecné…. Vedení vyčkávalo, jak se situace vyvine. Po prvním shromáždění na Letné bylo však jasné, že se věci daly do pohybu a vedení už nadále nemůže bránit otevřenému informování.

Dalším mluvčím, po Václavu Havlovi, byl předseda tehdejší vlády Adamec. Proměna davové reakce na jeho vystoupení velmi dobře vystihuje vypjatou atmosféru letenské manifestace.

Do kratičkého sestřihu z více než dvouhodinové manifestace si na závěr začleníme ještě zpěv hymny, jímž bylo shromáždění ukončeno.

Spustit audio