Luboš Kreč: Velikonoční zázrak pro klienty zkrachovalé kryptoburzy FTX

29. březen 2024

Rok a půl je dlouhá doba. A ve světě kryptoměn a umělé inteligence dvojnásob. Velmi dobře to ilustruje vývoj dění kolem zkrachovalé kryptoburzy FTX a jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda. 

Čtěte také

Burza padla na podzim roku 2022, když vyšlo najevo, že její majitel se svými kumpány používal prostředky klientů – jemně řečeno – velmi neuvážlivě. Sice v médiích horoval za efektivní altruismus, tedy ideu, že vše, co vydělá, je třeba rozdat pro dobro společnosti, to mu ale nebránilo utrácet za nemovitosti a rozhazovat na všechny strany.

Výsledkem bylo, že na 100 tisíc investorů přišlo o osm miliard dolarů. Bankman-Fried si odsedí za mřížemi desítky let, protože hrál levou na drobné i velké investory a protože jeho velmi problematické manažerské a podnikatelské praktiky rozkryli vyšetřovatelům jeho nejbližší spolupracovníci výměnou za mírnější tresty.

Peníze pro věřitele

Čtěte také

Celý příběh ale nakonec skončí happyendem a tím nemyslím fakt, že hlavní podvodník byl dopaden. Jde o to, že původním klientům FTX se nakonec vrátí všechny jejich peníze a dokonce s dvaceti až čtyřicetiprocentní prémií. Jak je to možné?

Protože se insolvenčnímu správci podařilo shromáždit nemalou část rozkutálených kryptoaktiv. A protože bitcoin a spol. už několik měsíců v kuse opět rostou, jejich rozprodejem zbude dost peněz pro všechny. Ano, bude to v cenách z listopadu 2022, které byly o dost nižší než dnes, ale kdyby věřitelům tehdy někdo řekl, že své prostředky ještě uvidí, asi by mu nevěřili.

Luboš Kreč, CzechCrunch

Klíčovou roli v celém příběhu navíc sehrála i umělá inteligence. Šéf burzy FTX totiž 500 milionů dolarů, které získal od investorů, použil v roce 2021 na nákup desetinového podílu ve startupu Anthropic, který je dnes zdatným konkurentem společnosti OpenAI a jejího Chatu GPT.

Právě tento malý podíl, jenž v něm FTX drží, má nyní cenu přes miliardu dolarů. A prodejem jeho části insolvenční správce teď získá další peníze pro věřitele. Takže jak vidno, i ve světě umělé inteligence a krypta se mohou dít zázraky. A třeba i o Velikonocích.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru CzechCrunch

autor: Luboš Kreč
Spustit audio