Lidé se snaží dostat do Adršpašských skal bez vstupného. Hrozí jim ale desetitisícová pokuta

15. květen 2018 09:45

Do Adršpašsko-teplických skal zamíří každý rok téměř 400 tisíc turistů, jde tak společně se Safari Parkem Dvůr Králové o nejnavštěvovanější místo Královehradeckého kraje. Část turistů se ale do skal snaží dostat mimo oficiální bránu a vyhnout se tak zaplacení vstupného. Právě na takové návštěvníky se při svých kontrolách zaměřují strážci skalního města. V terénu s nimi byl i reportér Václav Plecháček.

Společně se strážci parku jsme u takzvané Ozvěny, asi kilometr od hlavního vstupu do skal, na místě, kde se turisté nejčastěji pokouší o nelegální vstup na skalní okruh.

Adršpašsko-teplické skály jsou v obležení turistů. Ochranáři se soustředí na chování návštěvníků

Adršpašské skály

Dlouhé kolony aut, plná parkoviště a nervózní řidiči. Právě tak to v těchto dnech vypadá v okolí Adršpašsko-teplických skal, kam míří tisíce turistů. V terénu jsou s nimi proto i ochranáři přírody. 

„Vidíme od Havranho města až po Zátiší, čímž máme veškerý přehled o dění přístupu ke skalám," říká strážce parku Adršpašsko-Teplické skály Jaroslav Přibyl.

Na louku před námi právě přijelo auto s českou poznávací značkou. Vystupuje z něj mladá rodina s několika dětmi a kousek od nás překonávají zábranu.

„Dobrý dem. Tady nesmíte být s tím autem. Tady je národní přírodní rezervace a vstup mimo cesty je zakázaný," upozorňuje rodinu Jaroslav Přibyl.

Adršpašsko-teplické skály

Velkou část návštěvníků Adršpašsko-teplických skal tvoří Poláci. Také proto je tady polský strážce Arek Begier. „Musíme nějak reagovat. Vysvětlit jim, že tady není vstup. A aby si koupili vstupenky buď od nás, nebo na hlavní kase."

Celé skalní město má asi 25 kilometrů čtverečních a strážci proto průběžně kontrolují i další místa, kde podle nich k nelegálnímu vstupu na okruh dochází.

Strážci parku mají také pravomoc zkontrolovat, jestli mají platnou vstupenku návštěvníci pohybující se po hlavní turistické trase. V přítomnosti reportéra Českého rozhlasu oslovují několik skupin lidí, například i čtveřici turistů z Polska. „Dobrý den, předložte prosím vstupenku. Bilet.“ Turisté okamžitě ukazují lístky i doklady o zaplacení. „Děkuji vám a přeji hezký den."

Adršpašsko-teplické skály

Někdy se ale strážci parku setkávají s neochotou, nebo dokonce s agresivitou turistů. V té chvíli volají na místo státní nebo městskou policii. „Stává se to výjimečně, ale bohužel stává se to. A my jsme schopni dle zákona tu osobu zadržet a předat ji buď městské nebo státní policii," vysvětluje Jaroslav Přibyl.

Turisté bez platné vstupenky mohou na místě dostat blokovou pokutu až 10 tisíc korun. Strážci parku ale většinu případů řeší domluvou. Jen nechají návštěvníky vstupné doplatit.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související