Lidé s vysokým intelektem prý ztrácejí náboženskou víru

12. červen 2008

Lidé s vyšším intelektem jsou méně náchylní k náboženské víře. V nejnovější studii to tvrdí bývalý profesor Ulsterské univerzity Richard Lynn, podle něhož je mezi intelektuály statisticky výrazně méně věřících než v jiných segmentech společnosti.

"Úpadek víry, k němuž dochází v posledních staletích, zřejmě souvisí s nárůstem průměrné inteligence," napsal badatel v posledním vydání odborného magazínu Intelligence. Profesor Lynn v minulosti vyvolal ostré debaty například tvrzením, že intelekt roste v závislosti na kvalitě výživy, a liší se mimo jiné podle ras a pohlaví. Přestože z jeho teorií vycházejí nejlépe asijské národy, mnozí mu vytýkali otevřený rasismus a překrucování statistických závěrů.

Také jeho nejnovější tvrzení si okamžitě vysloužilo kritiku - podle komentátora deníku The Daily Telegraph je příliš zjednodušující a "tak trochu přihlouplé". Lynn nicméně ve studii upozornil, že mezi členy britské Královské vědecké společnosti věří v Boha pouze tři procenta respondentů, zatímco v Británii nějaký druh náboženského přesvědčení přiznává přes 68 procent dotázaných. Obdobný poměr platí i v silně religiózních Spojených státech - v Americké národní akademii věd nalezl pouze sedm procent věřících. Podle Lynna věří v Boha malé děti, ale v dospívání začínají pochybovat, protože se jim zvýší kapacita intelektu. "Proč věří tak málo vědců? Je to jednoduché - mají vyšší IQ," uvedl Lynn, podle něhož úpadek víry zaznamenaly ve 20. století prakticky všechny vyspělé země.

Londýnský religionista Gordon Lynch ale Lynnovi vytýká, že nebere v potaz společenské, ekonomické a historické vlivy. "Nápad s nepřímou úměrou mezi vírou a inteligencí je mimořádně nebezpečný, protože klasifikuje duchovní založení a víru jako primitivní postoj k životu," uvedl badatel. "Závěry Lynnovy studie prozrazují nádech západního kulturního imperialismu," poznamenal profesor teologie z Leedsu Alistair McFadyen. Podle něj je statisticky prokázáno pouze to, že lidé s nadprůměrnou inteligencí mají sklon zpochybňovat zavedení instituce a autority, k nimž bezesporu patří církev. "Neznám však žádnou metodu, která by dokázala prověřit vazbu mezi inteligencí a vírou," uzavřel profesor.

autor: rma
Spustit audio