Letí Erdenet do Nepálu? (středa 12. října 2005)

12. říjen 2005

Na cestě jsou všichni tři mongolští čápi. Přesněji - na cestě jsou letos označení čápi. Překvapivě totiž stále ještě funguje vysílač samičky Tuji, kterou jsme sledovali loni. Ta však zatím zůstává na hnízdišti.

Jak už jsem psal, jako první se 29. září rozletěl Erdenet. Podle všeho 30. září se na cestu vydal Marko. A konečně 5. nebo 6. října své hnízdiště opustil Kublaj. Samozřejmě jsme s napětím čekali, jestli se alespoň jeden z těchto tří čápů rozletí k Himálaji. To se bohužel nestalo, všichni se napojili na "čínskou dálnici", tedy na trasu, po které loni letěli čápi ze středního Mongolska - Čingis a Tuja.

Erdenet nám však připravil dvě překvapení. Jednak to, že letí bez zastávek, a jednak průběhem své cesty v posledních dnech. Nad územím Barmy se totiž prudce stočil k západu a nyní letí podél řeky Bráhmaputry k Bangladéši. Kdo ví, třeba doletí až do Nepálu, kde bylo loni zastiženo jedno z námi okroužkovaných mláďat. I kdyby ovšem Erdenet pokračoval i jen o kousek dál k západu, bylo by jasné, že černí čápi nelétají přes Himálaj, ale oblétají ho.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio