Let do nebezpečí - četba Jiřího Horčičky - 1981

20. listopad 2013

Toho dne roku 1981 byli určitě trochu nervózní všichni tvůrci nového dramatického seriálu Let do nebezpečí natočeného podle knihy Arthura Hailyho a Johna Castla.

Nazítří se totiž v cyklu 3x 60, a to stereo měla odehrát jeho premiéra. Připraveno bylo pět kotoučů magnetofonového pásu se seriálem samotným a k tomu pět malých kotoučů s úvodním slovem režiséra seriálu Jiřího Horčičky, který takto oslovil posluchače přesně v 19,50.

Jiří Horčička také apeloval na posluchače, aby měli na zřeteli parametry svého stereofonního poslechu, neboť – jak dobře víme – Let do nebezpečí je jednou z nejpozoruhodnějších nahrávek této rozhlasové éry.

Jaká je zápletka a jak se odvíjí příběh letadla, jehož piloti a část cestujících se otráví lososem podávaným na palubě k večeři, patrně všichni víme. Kdo kdy slyšel rozhlasový seriál Let do nebezpečí, ten jistě tak ví, jak vynikající obsazení Jiří Horčička pro tuto inscenaci získal – Cupák, Adamíra, Vránová, Postránecký, Munzar, Vinklář a mnoho dalších jmen zdobí dodnes křestní list seriálu.

Rád ale připomněl také ty, kteří před mikrofon nechodí, a přece by bez nich seriál nemohl vzniknout. Ruchy a hudbu přinesl do studia režisér ozvučení pořadů Radislav Nikodém a ruku v ruce – chvílemi doslova čtyřručně na mixážním pultu - spolupracoval se zvukařkou Jitkou Borkovcovou.

Za jednu ze scén seriálu Let do nebezpečí dokonce zvukařka Jitka Borkovcová dostala ocenění v interní soutěži rozhlasových tvůrců. Jde o zvukovou zkratku jízdy policejního vozu, který na letiště veze pilota s úkolem navádět ze země někdejšího vojenského letce sedícího u řízení letu 714.

Spustit audio