Legenda o Pérákovi: Český superhrdina trestal nacisty i kolaboranty

17. duben 2015

Na nohách pružiny, tělo pružné kočky a výskok až šest metrů. Tak prý vypadal tajemný muž, který v Praze bojoval proti nacistům a jejich nohsledům.

Drobný kominík si zahalí tvář škraboškou, na nohy si nasadí pružiny z gauče a potrestá českého kolaboranta i vojáky SS. Tak znázornil legendárního Péráka animovaný film Jiřího Trnky a Jiřího Brdečky z roku 1946. Za okupace v letech 1939 - 1945 se především v Praze šířila legenda o tajemném fantomovi - Pérákovi. Prý měl na obličeji masku, svítící rudé oči a pružiny na nohou, díky kterým skákal jako klokan. Existuje mnoho neověřených svědectví lidí, kteří ho údajně viděli.

Miloš Pulec ve své studii Podání o Pérákovi cituje vzpomínku jednoho chlapce, který prý fantoma spatřil v ulici V Holešovičkách: „Skákal sounož, po každém dopadu na zem šel do hlubokého dřepu, aby dostal pořádný odraz a rukama udržoval balanc. Skákal tak vysoko, že měl v nejvyšším bodu výskoku hlavu skoro ve výši elektrického vedení tramvaje. Při každém doskoku vydaly boty zvuk, jako když hodíš cihlu do hlubokého bahna."

Říkalo se, že to byl bývalý artista, ovšem verzí je víc, jak v rozhlasovém dokumentu Stanislava Motla Stopy, fakta, tajemství připomněl Ivan Mackerle, zkoumající různé záhady: „Podle jedné verze to byl buď mnohonásobný vrah, podle druhé geniální vynálezce, podle další zase parašutista, někteří dokonce tvrdí, že to byl šílenec uprchlý z blázince. Ale jisté je, že ty neuvěřitelné skoky až do výšky šest metrů, jak popisovali ti očití svědci, tak to by nedokázal ani ten nejobratnější muž i kdyby měl na nohách ty pověstné boty s pružinami. Nejspíš by si při tom zlámal kotník."

z animovaného filmu Pérák a SS

Odněkud se vynořil temný stín...

Za okupace se z tajemného Péráka rychle stal hrdina trestající kolaboranty, který svým německým pronásledovatelům vždycky uprchl. Jak se dočteme ve zmíněném Podání o Pérákovi, jedné takové honičky byl údajně svědkem i jistý Josef Špiling ze Žižkova:

„V absolutním zlověstném tichu se najednou ozval zvuk blížícího se vlaku. A když kolem závory začaly projíždět první vagony, odněkud se vynořil černý stín. V ten okamžik začali vojáci zuřivě střílet ze samopalů. Černá postava se odrazila od země, přeskočila přes projíždějící vlak a pak řadou velkých skoků zmizela mezi stromy ve tmě žižkovského kopce. Pomalu jedoucí vlak bránil vojákům, aby se za ním mohli rozběhnout."

Přesvědčivý důkaz, že Pérák skutečně existoval, chybí. Faktem ale je, že legenda o něm pomohla českému národu odolat útlaku okupantů a dala by se přirovnat třeba k pověsti o Blanických rytířích. Zajímavé je, že Pérák přežil i po válce. Stal se hlavní postavou několika komiksů, chystal se o něm hraný film a objevuje se i v jedné divadelní hře.

autor: jht
Spustit audio