Léčivé houby

15. říjen 2009

Vztah člověka ke zdraví se vždy projevoval v neutuchající poptávce po nových a nových lécích. Dříve než se naplno rozvinul současný model vývoje a produkce moderních léků, uchylovali se lidé k tradičním metodám léčitelství, založených na přírodních zdrojích. Kromě rostlin nebo různých plodů jsou to také houby, jejichž využití sahá hluboko do minulosti. Více nám řekl ing. Ivan Jablonský.

První léčivé houby měl v kapse už ledový muž Ötzi před 5000 lety, ukazuje se, že jejich používání bylo součástí již jejich tradice. Severoameričtí indiáni používali také sporový prach z pýchavek, nebo jihoameriřčtí indiáni využívali plodnice brazilského žampionu při nádorových onemocněních. A je to celá řada hub, např. shiitake, které byly běžnou součástí léčitelských praktik v Asii.

Víme také, že v Anglii byl používán výluh ze sazovky kruhaté proti křečím, používaly se spory pýchavky obrovské, kdy masa výtrusů pomáhala zastavovat krvácení, případně se nakrájené plodnice ohňovce užívaly na různé otoky. Takže i v Evropě byly houby pro léčbu v minulosti využívány.

Lesklokorka lesklá

Zejména v čínské medicíně mají houby velkou tradici. Hojně se aplikují např. lesklokorka lesklá, outkovka pestrá, housenice čínská nebo pórnatka kokosová. Tyto houby se v minulosti používaly, aniž by byly známy látky, které tyto houby obsahují.
Teprve v poslední době byly prostudovány účinné látky mnohých hub a zjistilo se, že obsahují glukany, terpenoidy, lektiny a statiny ale některé tyto látky se z hub izolují dokonce v čisté podobě.

Mezi 140 000 kloboukatých hub jsou 2 tisíce druhů jedlých, z toho je přibližně 700 léčivých. Houby mají kromě léčivých schopností také jednu specifickou vlastnost.
V současné době se ví o tom, že houby jsou léčivé a současně fungují u zdravých osob imunomodulátory, tj. zvyšují odolnost organismu. To znamená, že pacienti, kteří projdou radioterapií nebo chemoterapií používají houby pro jejich obsah glukanu pro zvýšení imunity. V žádném případě bych ovšem nedoporučoval nějakou samoléčbu, doporučoval bych naopak použití těchto hub po konzultaci s ošetřujícím lékařem. Mnozí z nich jsou už natolik poučeni, že přistupují k houbám jako k jednomu z podpůrných prostředků při léčbě.

Logo

Ing. Jablonský uvádí zajímavý příklad léčivých účinků hub z nedávné historie.
Po náletu v Hirošimě se lékaři snažili obnovit činnost bílých krvinek u pacientů trpících nemocemi z ozáření. Používali spousty různých přírodních produktů a mezi nimi i plodnice shiitake. Ukázalo se, že po konzumaci plodnic shiitake se nejrychleji ze všech použitých přípravků obnovila u pacientů tvorba bílých krvinek. A později se z plodnic izoloval glukan, nazvaný lentinan, a u něj se právě tyto účinky prokázaly.

Jak už bylo řečeno, glukany dnes patří mezi jedny z nejvýznamnějších látek, které zvyšují imunitu organismu vůči infekčním chorobám a slouží jako prevence proti rakovině.
Glukany jsou vlastně polysacharidy tvořené glukózou, jenž se nacházejí v buněčných stěnách hub a tvoří až 30 % jejich sušiny. Mají výrazné imunomodulační účinky, tj. v našem organismu, v našem střevě, stimulují určitá ložiska, kde jsou makrofágy a podporují jejich množení a jejich aktivitu - to je podstata jejich působení na organismus. My se léčíme tak, že bereme antibiotika, která pracují za nás, při tom ale imunita našeho organismu ochabuje. Tyto houby imunitu stimulují a přirozeným způsobem podporují.

Kromě glukanů se v houbách nacházejí také další látky, které mají příznivé účinky na lidský organismus.
Působí zejména proti různým civilizačním chorobám. Hlíva například obsahuje lovastatin, který snižuje cholesterol. Řada hub má účinky na snižování obsahu cukru. Potom je to velmi zajímavá skupina látek, triterpenoidů, které mají protizánětlivé účinky a nemají při tom vedlejší účinky jako kortikoidy. Tyto triterpenoidy jsou zejména v lesklokorce a jsou poměrně docela účinné.

Logo

Na trhu s léčivými houbami dominují asijské státy, zejména Čína, ale i Evropa nebo Ameriky se v současné době snaží nezůstat pozadu.
Dnes se vyrábí buď čisté glukany, jak z hlívy, tak z shiitake, jako doplněk stravy se nabízejí i kapsle, které jsou plněny práškem z plodnic. Trh si vyžaduje tyto houby a je větší šance prodávat tyto houby ne v čerstvém stavu, ale po zpracování právě ve formě doplňků stravy. Je to opravdu velký byznys, je to vidět v Asii, kolik tisíc tun léčivých hub se vypěstuje.

Pěstování léčivých hub je možné i v našich podmínkách, potřebuje ovšem hlubší zkušenosti z mykologie.
Pěstování exotických léčivých hub je šancí pro drobné pěstitele, třeba bývalé žampionáře, kteří mají k dispozici pěstební prostory. Dnes jsou známy technologie, které by šly při pěstování využít, a co se týče surovin, není problém je získat příslušný rostlinný odpad, jako jsou piliny nebo pelety ze slámy, hlavní problém je, jak dostat výsledný produkt na trh.

V seriálu o houbách byly také odvysílány následující příspěvky:
Zaměřeno na jedovaté houby
Zlatachtivé houby
Dřevokazné houby

Spustit audio

Více z pořadu