Sólo pro violu Jitky Hosprové

1. únor 2006

Mladá violistka Jirka Hosprová, která si už proklestila cestu na domácí i zahraniční hudební pódia a často nahrává pro Český rozhlas, věnuje zvláštní pozornost hudbě 20. století a soudobým skladatelům.

Svědčí o tom program jejího nedávného vystoupení v New Yorku a ve Washingtonu (interpretovala mj. díla Sylvie Bodové a Zdeňka Lukáše), ale také dosud vydané kompakty. Na svém prvním CD se představila ve skladbách Klementa Slavického, Bohuslava Martinů, Benjamina Brittena a také na nejnovějším CD s violovými koncerty uvádí s Pražským komorním orchestrem bez dirigenta vedle původního koncertu Carla Stamitze díla Bohuslava Martinů a Zdeňka Lukáše.

Jitka Hosprová

Rhapsody-Concerto pro violu a orchestr B.Martinů je jedním ze stěžejních a oblíbených děl světové koncertní literatury. Autor mu dal ne zcela obvyklou dvouvětou formu; skladba stojí na prahu jeho období volné fantazie, které následovalo po dílech neoklasického slohu. Skladba je velmi melodická, místy blízká zpěvnosti lidových písní, pojí se v ní radost s nostalgickou citovostí.

Koncert pro violu a orchestr Zdeňka Lukáše, který ve svém díle dává často zaznít folklorním motivům, využívá také v této skladbě prvků české lidové hudby. Dílo dává ve zpěvné kantiléně bohatou příležitost k uplatnění krásy zvuku sólového nástroje, ale také orchestru, kde vynikají zvláště dechy - žestě a dřeva. Sólistka se všech tří skladeb zhostila s citem a bravurou.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu