Krušnohorský rozhlas

20. září 2013

Tradice malých regionálních rozhlasů v Československu se datuje už od 40. let. Vedle tradičních vysílání z Prahy, Brna a Ostravy se začala budovat menší rozhlasová studia i v dalších městech.

Rozhlasový archiv nemá mnoho zvukových záznamů ze začátků těchto vysílání, ale zcela výjimečně se zachovalo 38 minut programu Krušnohorského rozhlasu z roku 1947. Pro severní Čechy vysílal Krušnohorský rozhlas z Teplic-Šanova od roku 1946 a později se studio přestěhovalo do Mostu. Speciální program pro místní obyvatele se na dvě až čtyři hodiny denně odpojoval od tehdejšího celostátního vysílání Praha 1.

Jak uslyšíme, i tehdy už byly oblíbené písničky na přání, ale na záznamu ze září roku 1947 je pro takový rozhlas neobvyklé vysílání nezávislých zpráv ze zahraničního tisku. V době velmi silného vlivu Komunistické strany to byla, stručně řečeno, docela odvaha. Články ze zahraničního tisku, které byly v rozporu s převládající komunistickou ideologií, jak se zdá, citovali redaktoři a hlasatelé záměrně.

Takzvaná slovenská krize na podzim 1947 byla předzvěstí událostí v únoru 1948. Už tehdy došlo k vykonstruovanému obvinění slovenské vlády z protikomunistického spiknutí a ve vězeňských celách skončilo několik členů slovenské vlády a stovky členů Demokratické strany.

Další zpráva se týkala sovětského náměstka ministra zahraničí Andreje Vyšinského. Vyšinskij se později stal ministrem zahraničí Sovětského svazu a v 50. letech jako prokurátor poslal na smrt mnoho někdejších Stalinových spolupracovníků. V září 1947 přinesl světový tisk reakci na jeho vystoupil na zasedání Organizace spojených národů.

To byly zprávy poněkud neregionální a vážné, ale už tehdy se těšil oblibě program sestavený z písniček na přání. Seznam skladeb se oznamoval týden předem.

Krušnohorský rozhlas měl ve své době pochopitelný konec. V roce 1948 byl zrušen a časem jej nahradilo vysílání z Ústí nad Labem .

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio