Kristýnin přesun na jih potvrzen (pátek 5. února 1999)

5. únor 1999

Kristýnin přesun na jih potvrzen (pátek 5. února 1999)

Brzo ráno mě vzbudila Kristýna, rozumí se čápice Kristýna. Už v šest začal pískat mobil, jak do něj přicházely SMS zprávy se souřadnicemi. Kristýnin satelitní vysílač překvapivě přešel o deset dnů dřív na hustší cyklus, kdy pauza není 96, ale jen 48 hodin. To všechno jsou ale detaily. Kristýna se skutečně ve východním Senegalu přesunula asi o 30 km na jih od svého tradičního zimoviště. Souřadnice a mapy jsou na Čápech on line.

V sobotu od osmi hodin ráno a znovu v úterý od třinácti hodin vysílá Český rozhlas 2 - PRAHA magazín Meteor. Tentokrát v něm bude také příspěvek o projektech, při kterých je za pomoci satelitní telemetrie sledována migrace ptáků. Protože mnohé z těchto projektů mají podobně jako Africká odysea vlastní weby, připravil jsem bookmark Meteoru, tedy malý výběr toho, co se mi zdá důležité nebo zajímavé (v pořadí odshora dolů, bráno velmi subjektivně). Pokud na webech projektů, které "konkurují" Africké odyseji, najdete cokoli, co byste rádi viděli i na našich stránkách, napište nám.

Orlovec říční, migrace ze Spojených států do Střední a Jižní Ameriky, projekt probíhá od roku 1995, stále jsou doplňovány nové údaje.

Orel bělohlavý, migrace v Severní Americe, rovněž dlouhotrvající projekt a aktuální web; další projekt sledující orly bělohlavé je zde.

Husa sněžní, migrace v Severní Americe, v současnosti už "mrtvá", stále však zajímavá stránka (obsahem i řešením).

Káně bělohrdlá, ze Spojených států do Jižní Ameriky.

Labuť malá, migrace v Severní Americe, aktuální údaje.

Drop obojkový, projekt Spojených arabských emirátů, tisková zpráva o sledování migrace z Arabského poloostrova na hnízdiště v Číně; stručné shrnutí výsledků o migraci jedinců označených v Kazachstánu je zde.

Různé druhy (dravci, jeřábi), rok staré a starší výsledky z Euroasie, Afriky a obou Amerik.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio