Kristýna letí dál (čtvrtek 9. října 1997)

9. říjen 1997

9:00 - Po několikadenním odpočinku na vádí Oued Drâa začala Kristýna zdolávat Saharu: v noci na dnešek byla v nejzápadnějším cípu Alžírska (27° 27´ s.š., 8° 9´ z.d.). Na Oued Drâa ji Argos zaznamenal naposled v pondělí ráno, takže nemohu s jistotou říci, kdy je opustila. Zdá se, že včera, poněvadž obě místa od sebe dělí 240 kilometrů, což by v této oblasti odpovídalo jednodennímu přeletu; data Argosu krom toho naznačují, že ještě pozdě večer Kristýna letěla. Od jejích zimovišť na východě Senegalu ji v tuto chvíli dělí 1650 kilometrů, takže je zhruba ve dvou třetinách cesty.

Pokud jde o Jakuba, signály jeho vysílače satelity sice zachytily, ale nepodařilo se vypočítat souřadnice. Máme k dispozici jen data senzorů, z nichž se nic moc nedá vyčíst.

Konečně se ovšem podařilo zaměřit Martina. Nocoval v Gaskoňsku, nedaleko Pau (43° 12´ s.š., 0° 29´ v.d.), takže stejně jako Kristýna a Tereza poletí přes Pyreneje na jejich atlantické straně.

11:00 - Čerstvé údaje o Tereze se dají čekat nejdřív vpodvečer, ale přece jen něco zajímavého. Z Izraele faxoval Willem Van den Bossche: ".. v úterý jsem se s Judit Szabo vypravil na sever, abychom se pokusili najít Jakoba; v 11:34 GMT jsme ho viděli na rybníce u Genenu na souřadnicích 33,136° s.š. 35,644° v.d., kde byl s asi 200 čápů černých a nemnoha čápy bílými..." Takže přece se to Wimovi podařilo, jak jsem doufal před necelým týdnem, když se Jakub zastavil v Izraeli. Není to poprvé, Wim už naše čápy sledoval několikrát. Popravdě řečeno, nejvíc mě překvapilo, že tam s ním je Judit, to je ale jiná historie, která s čápy souvisí jen okrajově.

17:30 - O Tereze zatím nejsou žádné zprávy. Dnes se natáčel Meteor, ve kterém bude i shrnutí, co se s čápy dělo během uplynulého týdne. Vysílá se na Praze v sobotu od osmi, čápi ale budou až těsně před devátou. V pondělí od 6:45 pak bude v Dobrém jitru, rovněž na Praze, aktuální čapí zpravodajství.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio