Kristýna je u města Funnel, Francie (pondělí 28. září 1998, 8.00)

28. září 1998

Kristýna má nové souřadnice prvotřídní kvality "1" (a dvoje souřadnice nižší kvality 0 a Z) ze včerejšího večera. Byla u města Fumel ve Francii. Během soboty a neděle tak postoupila o necelých sto kilometrů k jihojihozápadu.

Nové souřadnice kvality B se v noci objevily také u Davida, nedá se jim ale věřit.

Protože tu věčně píšu o áčkách, béčkách, zetkách, o přesných či naopak nedůvěryhodných lokacích, a přitom jen málokdo ví, oč jde, připravili jsme tabulku, která by měla ilustrovat, jak zapeklité je se souřadnicemi pracovat:

TřídaZatížení chybouPoznámka3do 150 mstandardní lokace vypočtená nejméně ze 4 signálů satelitního vysílače2do 350 mstandardní lokace vypočtená nejméně ze 4 signálů1do 1000 mstandardní lokace vypočtená nejméně ze 4 signálů0může přesáhnout 1000 mlokace vypočtená z více než dvou signálů, většinou je poměrně přesnáAvíce než 1000 mlokace vypočtená ze tří signálů, přesto je v drtivé většině případů věrohodnáBneuvádí selokace vypočtená ze dvou signálů, chyba se pohybuje od několika kilometrů až do stovek kilometrů; B je možné použít pouze pro hrubou orientaci a čekat, zda se potvrdíZneuvádí seodmítnutá lokace, přesto může být v některých případech velmi přesná

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio