Klášter v Hronském Beňadiku

23. červenec 2004

Při návštěvě cizích zemí se nejvíce zajímáme o kulturní památky, které nám často hodně napoví o osudu daného místa. Často se při pohledu na ně dozvíme více o lidech, kteří tu žijí, i o jejich vztahu k historii. Neudržované a opomíjené kulturní bohatství nemusí ale nutně vypovídat o neúctě k předkům, někdy jsou na vině daleko prozaičtější důvody. Například nedostatek peněz. Jednou z ojedinělých a vzácných památek na Slovensku je benediktinský klášter v Hronském Beňadiku. Ačkoliv v minulosti přitahoval tisíce turistů, dnes se zchátrale tyčí a jen vzdáleně připomíná zapomenutou slávu.

Obec ležící v údolí řek Hronu mezi výběžky Pohronského Inovce a Štiavnických vrchů byla kdysi významnou obchodní křižovatkou a ne nadarmo se jí říkalo Slovenská brána. Jedním z důležitých momentů v její historii byl i spor mezi panovníkem Šalamounem a jeho příbuzným Gejzou I., který s pomocí byzantského císaře získal nadvládu nad velkou částí království. Byla 70. léta 11. století a pod Šalamounovu správu patřil vzácný benediktinský klášter v Pannonhalmu, dnešním Maďarsku. Gejzovi to dlouho vrtalo hlavou a výsledkem urputného přemýšlení, jak soka trumfnout, bylo založení nového benediktinského kláštera na slovenském území. Zároveň obdaroval opatství rozsáhlými majetky. Ty, jak už to v životě bývá, pominuly. Povstání, nepokoje a především turecké nájezdy opatství zcela vyčerpaly, a proto v 16. století přešel klášter do správy Ostrihomské kapituly. Sem byly z Beňadiku také převezeny nejvzácnější památky, což mnozí zdejší obyvatelé nemohou církvi odpustit.

Mrzí to i starostu obce Stanislava Lopúcha, ale nejvíc mu je líto, jak starobylý klášter chátrá: "Je to jedna z nejkrásnějších a nejvýznamnějších staveb, jejíž historie sahá až do roku 1075. Ale osídlení tu existovalo už předtím. Chrám byl postaven v roce 1075, to je jen první písemná zmínka. A po chrámu sv. Alžběty v Košicích je to druhá nejvýznamnější gotická stavba na Slovensku. Je to národní kulturní památka, a člověku je hanba, když se na ni zvenčí podívá. Uvnitř je to v relativně dobrém stavu, ale venkovní opravy by si vyžádaly značné finanční prostředky."

Logo

Pohled na klášter je opravdu smutný. Zanedbané okolí, vypadané kusy omítky, rozbitá okna, i z dálky viditelná děravá střecha. Interiér monumentálního chrámu ale rozhodně za návštěvu stojí. Vzácně jednotně působící prostor, skvělou kamenickou práci i neobvyklá mozaiková okna označují znalci za skvost architektury. Není divu, že ho v minulosti často vyhledávali prominenti režimu, kteří se tu tajně ženili či křtili děti. O opulentní hostiny se starala široko daleko proslulá restaurace Družba, která dnes ale vypadá ještě hůř než staletími zkoušený klášter.

Hronský Beňadik - to není jen historie, ale i místo s krásnou přírodou a trochu drsným, ale dobrým vínem, které Beňadičané pěstují na příkrých stráních okolních vrchů. Jak říká pan starosta, lákadel má jeho obec ještě víc: "Hronský Beňadik je obyčejná malá vesnička, velmi pěkná. Ležíme na hranicích Pohronského Inovce a Štiavnických vrchů, protéká tu řeka Hron. Dá se splavovat, dá se tu tábořit, dá se tu sportovat i provozovat turistika. Nejvyšší kopec je od nás vzdálený zhruba 15 kilometrů, je to Pohronský Inovec, který měří 901 metrů."

Logo

I v okolí je atraktivních míst, často vyhledávaných turisty, víc než dost. Komu by se chtělo šlapat dál, může se vypravit na Sitno nebo do Kremnických vrchů. Pár kilometrů odtud jsou známá termální koupaliště Dudince, Vyhně, Podhájská či Sklenné Teplice. Mezi všemi těmito vyhlášenými místy je Hronský Beňadik takovým chudým příbuzným, ale těm, kterým stál za návštěvu, se bohatě odvděčil - množstvím hezkých zážitků i kusem slavné historie.

Spustit audio