Ke kulatému výročí svatby by děti měly uspořádat rodičům oslavu

7. říjen 2018

Mezi nejvýznamnější rodinné události patří zlatá svatba, tedy padesát let společného života manželského páru. Jak bychom měli takové výročí oslavit? Radí odbornice na etiketu Alena Špačková.

„Je to krásná příležitost k tomu, aby se sešla rodina a děti poděkovaly. Není na rodičích – oslavencích, ale právě na dětech nebo nejbližších příbuzných, aby připravili slavnost, ať už ji uděláme v rodině, v restauraci nebo kombinovaně,“ říká Alena Špačková.

Zlatá svatba se slaví po 50 letech od uzavření manželství, ale můžeme si připomínat i jiná výročí, například perlovou svatbu po 30 letech nebo rubínovou po 40 letech. „Nepřecházejme výročí, i když není kulaté. Je to velice milé, když si oba vzpomenou, že mají výročí. Může nám to připadat nespravedlivé, ale podle mě je na partnerovi, aby přinesl květinu,“ doporučuje odbornice na etiketu.

Pokud děti uspořádají rodičům oslavu a pronáší se proslovy, měly by být stručné. „Neměli bychom mluvit déle než tři minuty. Tím je to těžké, do tří minut vtělit tolik zážitků, emocí, vzpomínek a ještě aby to bylo vtipné nebo alespoň odlehčené. Držme se základních pravidel. Kromě toho, že má být přípitek stručný, se sami rozhodneme, na co se soustředíme, jestli na to, že žili spolu šťastně nebo na svou vděčnost rodičům,“ připomíná Alena Špačková.

Když se oslava koná ve společenském zařízení, je vhodné pozvat hudebníky a nechat promluvit vrstevníky rodičů. „Aby to nebyla jenom vděčnost dětí, ale také vzpomínka někoho, kdo zažil svatbu. Když slavíme významné výročí svatby, vyzvěme rodiče, jestli oni sami by nechtěli promluvit. Můžeme promítnout vzpomínku společného zážitku, na to se všichni budou rádi dívat,“ radí Alena Špačková.

Při zlaté svatbě je také možné zopakovat manželský slib na radnici. „Je to symbolika a umocnění celé slavnostní příležitosti. Oblečeme se slavnostně, ale nevěsta určitě nebude mít dlouhé bílé šaty a závoj a tomu se přizpůsobí svatebčané,“ doplňuje Alena Špačková.

Spustit audio

Související