Když máte problém „F“

22. únor 2017

Pod písmenem F se v seznamu diagnóz skrývají duševní nemoci a poruchy chování. Nejen o duševních nemocech však bývá řeč v pořadu Radia Wave Diagnóza F. „Vyprávíme také příběhy lidí, kteří řeší těžké životní situace a prožívají nelehké osudy,“ říká autorka a moderátorka Adéla Paulík Lichková. Její pořad, kde nemoc duše není stigma, právě slaví šest let v éteru.

Myšlenka zrála tři roky. Byl to redaktor Jakub Viliš, koho napadlo, aby terapeuticky a sociálně laděný pořad nevedl novinář. Zato člověk s praxí, které se mnozí vyhýbají a která je spojena s řadou stereotypů.

„Chtěli jsme věc pojmout jinak, vyprávět silné příběhy. A hlavně, hovořit bez předsudků, protože mezi zdravým a nemocným světem prostě není ostrá čára,“ zdůrazňuje Adéla Paulík Lichková, která primárně pracuje v terapeutické komunitě. Klientům pomáhá najít zdraví, které jim „odešlo“ s drogovou závislostí.

Diagnóza F

Otevřeně o všem

Ze studia Radia Wave se jako moderátorka hlásí každý čtvrtek v sedmnáct hodin. O diagnostiku tu nikdy v první řadě nešlo. Dvacetiminutovka nabízí spíš ochutnávku a nabídku témat; můžou být složitá i pro kapacity oborů psychologie, psychiatrie či psychoterapie, které do průhledného studia na Vinohradskou chodí. „Když jste nemocný, neznamená to automaticky, že patříte do blázince. A ten, kdo je zdravý, nemusí mít život zcela v pořádku,“ připomíná psychoterapeutka.

Hlavní výzva byla jiná: hovořit otevřeně o věcech, o kterých se mluví těžko. Oříšek i pro českou mediální krajinu. Ostatně podobně koncipovaný pořad se v ní hledá stále těžko. Diagnóza F rozpíná témata od extrémů sebevražedného chování či truchlení nad smrtí dítěte, po „běžné“ problémy s workoholismem a partnerskými vztahy, až k portrétům terapeutických či sociálních neziskovek. Pestrá je i forma rozhovoru. Často hovoří s moderátorkou odborník, mnohdy ale přijde povídat o nemoci ten, kdo s ní žije.

„Někdy to napadne i moje klienty, jestli je pozvu. Pokud by měli opravdu zájem, tak klidně, ale cíleně si je brát nechci, protože ctím hranice nastavené v terapii,“ zdůrazňuje Adéla P. Lichková princip terapeutického vztahu.

V nelehké životní situaci se podle ní může ze dne na den ocitnout každý. „Rozhodují se pak, jestli vyhledají odbornou pomoc, a posléze hledají způsob, jak s diagnózou dál žít a jak o ní mluvit,“ zdůvodňuje smysl pořadu šéfredaktorka digitálního Wavu Iva Jonášová. Diagnózu F ale stanice pro mladě smýšlející publikum nabízí všem − i když se s psychickými problémy potkáte jen v okolí… Často ve zkreslené podobě, chtělo by se dodat poté, co servery vychrlí své novinky.

Všichni žijeme v blázinci

O sexu ve stáří, životě s HIV nebo úzkostech se v mainstreamových médiích píše a mluví často, stále jako by ale chyběla schopnost naslouchat jedinečným lidským trápením, a přitom neškatulkovat. Podle párového terapeuta Jana Vojtka ale právě v tom Diagnóza vyniká: „Umí odtabuizovávat psychopatologické projevy v životě člověka. Šířkou témat, jejich uchopením, žádným akademickým blábolením a snad taky určitou kontroverzností,“ říká Vojtko, pravidelný host pořadu.

Superlativy nešetří ani o dvě generace starší psychiatr Radkin Honzák, který se s Vojtkem „střetl“ v Duelu o „době onlajnové“. Přivítal by ale delší stopáž. „Má-li tzv. zdravá populace pochopit svět lidí postižených psychickou poruchou, potřebuje na to řádově několikanásobně větší prostor,“ konstatuje renomovaný odborník, který má jasno: „Všichni žijeme v blázinci.“

Faktem nicméně je, že dvacetiminutovka A. P. Lichkové patří na Radiu Wave mezi pořady, které si úspěšně pomáhají podcasty, videi a sociálními sítěmi. „Bulváru stačí, že se chytí věcí, které táhnou. Já mám ambici nabízet příběhy objektivně, informativně a zároveň být co nejotevřenější,“ uzavírá terapeutka. Její Diagnóza F je sice kapkou v moři bulváru, byl to ale klasik, který pravil, že moře vzniká po kapkách.

autor: Michal Ježek
Spustit audio