Karol Sidon: Dvojí zákon. Hrušínský, Brzobohatý a Patočka v apokryfní hře na biblické motivy

29. březen 2024

Rozhlasový apokryf inspirovaný novozákonními texty a životem Krista, který v autorově zpracování těsně po ukřižování vypráví Jidáš Kaifášovi. Hru, jež nahlíží biblické poselství z nevšední perspektivy a zároveň vyniká originální formou a živým jazykem, poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Rudolf Hrušínský st., Josef Patočka, Radoslav Brzobohatý, Jana Štěpánková a Zdeněk Ornest
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1968

Z velké části je hra dialogem Jidáše a Kaifáše. Jidáš přivádí Kaifáše k mrtvému tělu Ježíšovu, které odnesl z jeho hrobu. Kristův učedník líčí své první setkání s Ježíšem a jeho Novým zákonem. Podle Jidáše Ježíš své původní učení zradil.

Hra, která nahlíží biblické poselství z nevšední perspektivy a zároveň vyniká originální formou a živým jazykem, byla v roce 1968 odměněna první cenou v celostátní umělecké soutěži k padesátému výročí republiky. V témže roce ji v rozhlase natočil režisér Jiří Horčička, za normalizace však byla smazána a v roce 1991 následně rekonstruována z amatérských nahrávek.

V roce 1991 byl také text autorem nově redigován pro vydání v časopise Svět a divadlo. Karol Sidon k tomu podotkl: „Když jsem teď po více než dvaceti letech četl Dvojí zákon, uvědomil jsem si, jak málo se mi podařilo naplnit obsahem původní záměr, postavit proti Ježíšově a Jidášově rebelii v postavě Kaifáše zástupce konzervativní tradice s celým jejím oprávněním a velikostí. Jednak to bylo dáno mým věkem a prvními pochybami o smysluplnosti rebelie, jednak ale velmi povrchními informacemi stran židovské náboženské tradice.“ Nicméně jistě platí, že Dvojí zákon patří k tomu nejlepšímu, co Karol Sidon napsal.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související