Judita opět uhání k severu (úterý 27. dubna 2004)

27. duben 2004

Od posledního zápisu uběhlo jen 5 dní a Judita se posunula Egyptem o dalších více jak 1500 km na sever. 25. dubna přelétla Suezský záliv Rudého moře, čímž opustila Afriku, a ve zbytku dne stihla ulétnout ještě asi 150 km do vnitrozemí Sinajského poloostrova. Zde, uprostřed pouště, strávila noc na včerejšek. Další lokace jistě potvrdí, že bezprostředně poté pokračovala po hlavní čapí trase do Izraele. Zda se zde nakrátko zastaví, nebo bude pokračovat do Evropy, ukáží následující dny.

Zatímco podzimní tah čápů bílých probíhá poměrně rychle a trasu ze střední Evropy do Súdánu zvládnou za přibližně 21 dní, tak jarní návrat bývá i u dospělých ptáků podle dosavadních údajů pomalejší a stejnou trasu zvládnou za téměř dvojnásobek času. Zcela opačnou situaci známe u většiny jiných druhů tažných ptáků, jejichž podzimní tah je spíše loudavý, zatímco jarní návrat je jakýmsi úprkem zpět do vlastních hnízdišť.

Průtah Izraelem zpracoval podrobně náš kolega Willem van den Bosche. Každoroční jarní tah začíná již na konci února, vrcholí v březnu a doznívá až do první dekády května. Do poslední dekády března jde výlučně o dospělé ptáky. V dubnu zastoupení nedospělých, tedy nehnízdících, čápů velmi rychle narůstá a ptáci starší tvoří jen 10 %. Avšak i tito ptáci nejspíše většinou patří k nehnízdícím čápům, kteří ještě nedosáhli 4 roků. Je zajímavé, že v letech sucha s nedostatkem hlavní potravy - sarančat - je tah celkově výrazně opožděn. Navíc je návrat samic vždy pomalejší, v průměru se na hnízdě objeví o 8 dní později.

autor: Lubomír Peške
Spustit audio