Josef Čapek slaví 130. narozeniny: milují ho i čínské děti

23. březen 2017

Pejsek a kočička. Zvířecí kamarádi, kteří vaří dort nebo myjí podlahu. Jejich autor, Josef Čapek, se narodil 23. 3. 1887. Ale jeho knížky stále čtou děti i dnes, až na konci světa. No vážně, třeba v daleké Číně. Hodně o tom ví Kateřina Sedláková, která o čínských překladech napsala diplomovou práci. Proč spisovatel baví i tak jinou kulturu? Vyprávěla na Rádiu Junior, kde se zazněl Čapkův hlas z rozhlasového archivu.

Jakou knížku Josefa Čapka máš nejraději?
Nejraději mám Povídání o pejskovi a kočičce. Pamatuji si, jak mi knihu četli rodiče. Moje oblíbená scéna je ta, jak Pejsek s Kočičkou pečou dort. Myslím, že jsme se tím se sestrou párkrát inspirovaly. Taky mám moc ráda Čapkovy obrázky v knížkách.

Které jeho dětské knihy se překládají do čínštiny?
Kromě Pejska a Kočičky je to Devatero pohádek, které psal hlavně jeho bratr Karel Čapek, ale Josef tam napsal loupežnickou pohádku O tlustém pradědečkovi a loupežnících.
Nejznámější překladatelkou českých knih pro děti do čínštiny je paní Liu Xingcan, která studovala v 60. letech v Česku, a když se naučila česky, zamilovala si naši literaturu. Přeložila i Karlovu Dášenku.

Jak se píše čínsky Pejsek a kočička?
Píše se tak: 小狗小猫
A čte se to asi takhle: Siao gou siao mao

A jak se píše a řekne Dášenka?
大森卡
A řekne se podobně jako v češtině: Ta-sen-kcha. Tedy pokud i zde užijeme českou transkripci.

Logo

Kateřino, ty se učíš čínsky. Pomáhá ti při tom literatura pro děti?
Ano, má jednoduší slovní zásobu, takže mi stačí rozluštit třeba jen 200 čínských znaků, abych si mohla čínsky něco málo přečíst. Kdybych se ale učila na čínských novinách, musela bych si osvojit až 3000 znaků. Začínala jsem četbou ilustrovaných čínských „leporel“, která obsahují ustálená rčení a krátké příběhy, které slouží k jejich lepšímu zapamatování. Až později jsem si přečetla například Malého prince nebo Harryho Pottera. První díl mi ale trval třeba celý rok.

Prozradíš, proč mají knížky Josefa Čapka rádi čínští čtenáři?
Líbí se jim ilustrace a mají rádi Čapkův smysl pro humor. Naše země je proti Číně malinkatá a hodně Číňanů o nás vůbec neslyšelo. Takže i české knížky jsou pro ně exotika, stejně jako pro nás je exotický kokosový ořech nebo čínská rýžová políčka. Někdo se mě dokonce ptal, jestli bydlíme v Africe. (smích) Ale i kdyby Povídání o pejskovi a kočičce znalo jen jedno procento čínských čtenářů, tak se pořád jedná o miliony lidí.
Číňané jsou navíc od dětství přísně vedeni k tomu, aby se dobře učili, a součástí toho jsou i znalosti o západní kultuře.

autor: Michal Ježek
Spustit audio