Jiří z Poděbrad: Jediný český král, který nepocházel z panovnické dynastie. Vzdoroval papežské kurii a chtěl spojovat

Jiří z Poděbrad, celým jménem Jiřík z Kunštátu a Poděbrad, přezdívaný „husitský král“, byl výjimečný muž. Jako čtrnáctiletý bojoval v bitvě u Lipan na straně umírněných kališníků a katolíků.

V sedmnácti letech, po smrti svého otce, začal spravovat rodinné statky, ve dvaatřiceti se stal správcem království. V osmatřiceti letech byl zvolen českým králem. Stalo se tak po smrti Ladislava Pohrobka v roce 1458.

Byl to jediný český král, který nepocházel z panovnické dynastie. Ačkoli to neměl jednoduché, stal se úspěšným a respektovaným panovníkem. Po celou dobu na něj totiž tlačila papežská kurie, aby vedl boj s kacířskými husity. On to však viděl jinak. Nechtěl rozdělovat, ale spojovat.

Jakožto rozený diplomat, vynikající stratég a politik se pokusil o cosi nevídaného: sjednotit Evropu v jeden celek. To mu samozřejmě nevyšlo, jednotná Evropa přišla až mnohem později. Když pochopil, že vlastní dynastii se mu vybudovat nepodaří, nabídl královskou korunu polským Jagelloncům.

Krátce na to, 22. března 1471, v jedenapadesáti letech zemřel. Přesná příčina není známá, ale na vině byla patrně vysoká obezita a celkově nezdravý životní styl. Jiří z Poděbrad je pochován v královské hrobce v chrámu svatého Víta.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio