Jindřich Heller

17. srpen 2011

Jednou z podstatných složek vysílání Československého rozhlasu v 30. a 40. letech byl tak zvaný školský rozhlas. Zakladatelem a průkopníkem specifického vzdělávacího programu byl v oněch dobách dr. Jindřich Heller.

Jindřich Heller (jako autor příběhů pro děti se někdy také podepisoval Jindřich Bedřich Heller) se narodil před 120 lety, 20. října 1891, v obci Kosova Hora u Sedlčan. Celou svou profesionální dráhu zasvětil pedagogické činnosti. Učit začal hned po ukončení vyšší reálky. Od roku 1910 až do roku 1930 byl postupně učitelem, odborným učitelem a také ředitelem škol v Kosově Hoře, Olbramovicích, Sedlčanech, Chlumu, Lubenicích, Voticích, Kralupech nad Vltavou, Zlosyni a v Klíčanech. Vysokou školu vystudoval až v letech 1922-27, kdy absolvoval Filozofickou fakultu UK.
V letech 1930-35 působil z pověření Ministerstva školství a národní osvěty jako delegát a vědecký pracovník při Mezinárodním úřadu pro výchovu v Ženevě. Poté pak ještě rok pracoval jako pedagogický referent Zemské školské rady v Praze.

V roce 1936 ho Ministerstvo školství a osvěty doporučilo Československému rozhlasu. V témže roce se stal šéfem školského rozhlasu a položil během následujících pěti let kvalitní základy rozhlasovým vzdělávacím pořadům, zejména pak programu vysílání pro školy.
V letech 1941-1953 byl šéfem rozhlasového vysílání pro mládež, v následujících třech letech pak redaktorem vysílání pro mateřské školy. Ještě rok před svou smrtí působil jako provozní tajemník Hlavní redakce pro děti a mládež.
Zemřel v Praze 5. srpna 1957.

dr.Jindřich Heller

Během své rozhlasové redakční práce napsal Heller celou řadu pohádek a dalších textů pro děti. Mezi nimi například pohádku o Zapomněnce, Zimní pohádku a také několik textů pro rozhlasové nahrávky Skupova Spejbla a Hurvínka. Z příběhu „Jak se Hurvínek ztratil“ pochází také zvuková ukázka, která připomene Hellerovu tvůrčí práci.

Slavné loutky Hurvínek a Spejbl
Spustit audio