Jefim Fištejn: Trumpův veřejný obraz se lepší

21. duben 2024

Deník The New York Times spolu s agenturou Sienské univerzity organizovaly průzkum veřejného mínění, aby zjistily, jak se nyní, po 4 letech prezidentování Joea Bidena, změnil postoj voličů k výkonu jeho předchůdce Donalda Trumpa. S výsledkem dotazovací akce určitě nebyly spokojeny.

Ve zvláštní analýze výsledků z pera svých redaktorek Lisy Lererové a Ruth Igelnikové se deník pokusil vysvětlit, proč nečekaně kladné hodnocení Trumpova výkonu je vcelku normální a na průběh prezidentského klání v letošním listopadu nemůže mít žádný dopad. 

Čtěte také

Ukázalo se, že zatímco před volbami v roce 2020 jen 39 procent Američanů bylo spokojeno s dědictvím po Trumpovi, nyní celá polovina dotázaných má za to, že stav země značně vylepšil. Jeho vládnutí pokládají za dobu ekonomické prosperity a posílení národní bezpečnosti. 

Tento posun ve voličských náladách je o to překvapivější, že se odehrává na pozadí tuctů soudních žalob proti němu. Nejbližší soudní líčení započne doslova v těchto dnech v New Yorku, kde obvodní soudce podle nejpřísnějších stranických kritérií bedlivě lustruje členy poroty. 

Čtěte také

Není bez zajímavosti podívat se na výsledky průzkumu z hlediska toho, ve kterých oblastech nahlíží Američané Trumpův výkon lépe než před 4 lety a ve kterých se jejich názor nezměnil.

Jeho národohospodářské úspěchy dodatečně doceňuje o 10 procent více dotázaných než dříve, o 9 procent více má za to, že zanechal zemi v lepším stavu, než převzal od předchůdce, o 8 procent více má kladný názor na to, jak udržoval zákon a pořádek, dokonce jeho způsob zvládnutí covidové epidemie nyní doceňuje o 3 procenta více lidí než tehdy. 

Čtěte také

Jen jeho vztah k ženám zaznamenal o 4 procenta klesající hodnocení. Zato o celých 11 procent přibylo těch, kdo pokládá jeho volbu v listopadu za „jistější“, 42 procent dotázaných hodnotí Trumpovo prezidentování jako „převážně dobré“. Komu se tato známka zdá být průměrná, měl by vědět, že Joea Bidena takto pozitivně hodnotí jen 25 procent dotázaných.

Americká zvyklost 

Připomenu, že mluvíme o analýze redakčních komentátorů deníku The New York Times, který je pokládán za mimořádně nepřátelský vůči Trumpovi a celému jeho hnutí. Je to v podstatě hlásná trouba Demokratické strany, komentátoři z New York Times se svými sympatiemi či antipatiemi vůbec netají, ba naopak – pokládají je za jediné možné. 

Jefim Fištejn

Výsledek průzkumu je musí hodně bolet, a tak jej vysvětlují americkou zvyklostí časem vylepšovat veřejný obraz bývalých státníků. I George Bush je nyní hodnocen podstatně lépe, než jak byl vnímán ve své době. 

Mezi předchozími prezidenty a Trumpem však existuje jeden podstatný rozdíl – žádný z nich již nekandiduje na nejvyšší funkci ve státě, zatímco Trump ano.

Autor je publicista

Spustit audio