Jakub letí dál na západ! (sobota 1. listopadu 1997)

1. listopad 1997

Ještě před pěti minutami jsem si myslel, že se všichni tři naši čápi usadili na zimovištích, platí to ovšem jen o dvou z nich: Kristýna je nadále v Senegalu a Martin v Mali. Zato Jakub, jak se zdá, tenhle týden letěl dál a dál západu, i když bych byl přísahal, že zůstane v Čadu.

Už ve středu večer Jakuba satelity dost zmatečně ohlásily z Nigérie. Nepřikládal jsem tomu ale váhu, protože (1) souřadnice byly třídy B, ergo mohly spadnout třeba o stovky kilometrů jinam, a protože (2) by Jakub musel za dva dny uletět přes tisíc kilometrů, takže by strhal všechny rekordy, nota bene v subsaharské Africe (přitom letové rekordy by se slušelo překonávat nad Saharou; v oblasti zimovišť už by se měl každý správný čáp jen tak poflakovat).

Jakub ale asi přece jen doletěl do Nigérie! Dnešní souřadnice jsou sice třídy Z (= horší, než špatné), ale něco na nich nejspíš bude. Jednak padají do stejné oblasti jako ty ze středy, jednak jsou obě zrcadlová zaměření (Lat1+Lon1 versus Lat2+Lon2) velmi blízko, čili satelit proletěl přímo nad Jakubem a chyba nemůže být zvlášť velká. Tedy žádné "asi přece jen", Jakub TÉMĚŘ JISTĚ doletěl do Nigérie.

Je to věc! Stačí se mrknout na glóbus. Do Nigérie by to Jakub měl blíž přes Gibraltar, takže nevím, proč se trmácel přes Dardanely. Do Nigérie ostatně létají čápi západní cestou, Jakub je první, kdo to vzal druhou stranou. A co je asi nejpodstatnější, v Nigérii se Jakub musí setkat se západotažnými čápy, a poněvadž předpokládáme, že čápi jsou mimořádně věrni svým zimovištím, setkal se s nimi možná už jako mladík a mohl se k nim připojit na svou první zpáteční cestu. Dovedu-li tyhle spekulace do konce, znamenalo by to, že NA JAŘE BY MOHL JAKUB LETĚT DO EVROPY VIA GIBRALTAR! Udělal by ohromný okruh: Brdy - Balkán - Dardanely - Blízký východ - Súdán - Nigérie - Mali - Gibraltar - západní Evropa - Brdy. Až do jara asi nebudu klidně spát. (Znovu ale připomínám: jsou to jen spekulace. Uvidíme.)

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio