Jak se vysazují lososi

11. květen 2011

Kdo je zodpovědný za likvidaci lososů v České republice? Nečekejte žádné konkrétní jméno, je to obecně člověk. Člověk před 60 lety lososa vyhubil a člověk se 13 let snaží do severočeských řek tuto rybu vrátit.

Za ty roky už rybáři spolu s pracovníky Národního parku České Švýcarsko vysadili do Kamenice, jejích přítoků a dalších dvou potoků mimo park asi milion plůdků. Nyní jich v Jetřichovicích na Děčínsku vypustili dalších 100 000. Minulý týden kolem sedmé hodiny ráno naložili rybáři v Německu velké igelitové pytle s plůdky lososa a přivezli je do Jetřichovic.

Děláme to proto, že losos zatím nevytváří populaci, která by byla schopná stabilního vývoje. Potřebuje dále pomoct, bude to trvat ještě mnoho let, vysvětlil Tomáš Kava, hospodář Severočeského územního rybářského svazu.

Losos obecný - plůdek se žloutkovým vakem

Stojíme na břehu Bělé, která se pouze pár metrů odtud vlévá do Kamenice a rybáři právě vyndali z auta pytle s lososy a opatrně je celé položili do Bělé.
Necháváme je tady 5-10 minut temperovat, aby se srovnala teplota v pytlích a okolní řece, a pak je budeme dávat do kýblů a vysazovat do tišin řeky, řekl jeden z rybářů.

Dalším z pracovníků Správy národního parku, kteří teď pomáhají lososy vypouštět, je botanička Ivana Marková. Drží v ruce velký bílý kýbl s vodou a plůdky lososů odebrané z pytlů. V druhé ruce třímá obyčejnou velkou naběračku. Co právě děláte?
Nabírám takovou lososí “polévku“. V naběračce je asi pět kousků, dáme je na nějaké příhodné místo pod kořeny, aby se měli malí lososi kde schovat a hned je neulovili predátoři.

Po celou dobu prší, chvílemi i sněží. Nevadí to lososům? Na to se ptám Tomáše Salova z Národního parku České Švýcarsko.
Lososům tohle počasí vůbec nevadí, dokonce bych řekl, že je pro ně o něco lepší, protože pak tolik netrpí převozem. Pokud by bylo teplo, hrozilo by, že budou ryby stresované a do nového prostředí se dostanou oslabené - potom by byla jejich větší úmrtnost samotným následkem vypouštění.

Dospělý losos obecný

Máte představu, kolik z plůdků, které se tu vysazují, v přírodě přežije?
Příroda s tím trošičku počítá, takže lososi, až se vrátí a nakladou jikry, bude jich také veliké množství. My předpokládáme, že přežije zhruba 5 % z těch vysazených malých rybiček.

Proč se taková pozornost věnuje právě lososům? Do řek se tady na severu Čech přece vypouští celá řada jiných druhů ryb.
Losos obecný je jakýmsi symbolem toho, jak člověk nakládal v minulosti s přírodou, jak jeho necitlivé zásahy dokázaly přírodu ovlivnit. Losos je relativně nedávno vyhubená ryba, je to taková vlajková loď reintrodukčních programů. Losos do našich vod zkrátka patří.

autor: ces
Spustit audio