Jak se postarat o ježka-nalezence

15. listopad 2004

Ne každé zvíře se s příchodem zimy vyrovná. Do problémů se může v mrazech dostat například ježek. Stačí, aby neměl dostatečnou váhu, a zimu nepřežije.

Stává se často, že lidé najdou na ulici ježka. Nejdříve ho musíme zvážit, protože pokud váží méně než 700 gramů, není schopen přežít zimu. V tom případě je nutné obrátit se na odborníky a nesnažit se mu pomoci sami. Na Českém svazu ochránců přírody poradí, jak se o ježka přes zimu postarat, nebo dají adresu nejbližší záchranné stanice, kam lze ježka dopravit.

Pokud si ježka necháme doma, v žádném případě mu nedáváme mléko a nenapichujeme jablka na bodliny. Ježek je masožravec. Umístíme ho do papírové krabice do teploty 10 až 15 stupňů, dáme mu čistou vodu, může být i slabý heřmánkový odvar. K jídlu může dostat například syrové drůbeží krky.

Ježek v listí

Ježci, kteří nemají dostatečné tukové zásoby, sice na podzim usnou, ale přes zimu tukové zásoby vyčerpají. Probudí se příliš brzy a zmrznou, nebo se neprobudí vůbec. Pokud tedy ježek v této době váží méně než zmíněných 700 gramů, je dobré ho vzít, vykrmit a nechat usnout. V dubnu nebo v květnu se vypouštějí zpět do přírody tam, kde je to vhodné. Nepouštíme je tam, kde jsou silnice, kde pobíhají psi, protože to jsou nepřátelé ježků.

autor: Petr Stýblo
Spustit audio

Více z pořadu