Jak se jmenují (čtvrtek 14. srpna 2003)

14. srpen 2003

Konečně. Dnes dopoledne jsme pokřtili naše černé čápy. Jména jste pro ně ostatně vybrali vy, naši čtenáři, takže to možná až zas tak velká novinka nebude.

Ve dvou sadách jsme nabídli vždy několik jmen - českých či "západních", ruských a turkicko-tatarských. Překvapivě právě jména z poslední skupiny byla nejúspěšnější. V prvním kole suverénně zvítězilo altajské ženské jméno Altynaj, které znamená "zlatá luna", a v dost velkém závěsu za ním se umístilo tatarské jméno Suzun - a to asi jen díky tomu, že jsme na ně upozorňovali už po odchytu prvního čápa. Je totiž příhodné hned ze dvou důvodů: jednak se tak jmenuje okresní město, z jehož blízkosti čápi pocházejí, jednak je složeninou slov, která znamenají "voda" a "les". A jak k vodě, tak k lesu mají čápi hodně blízko.

Ve druhém kole, kdy jsme hledali už jen mužské jméno, nejvýrazněji bodoval altajský Iristu, což přeloženo znamená "šťastný". Ke konci ho začínal dotahovat Aržan ("zázračný"), ale neměl už šanci.

Takže rekapitulace: první z označených čápů se jmenuje Suzun, druhý Iristu a třetí Altynaj. Znovu připomínám, že první dva čápi - Suzun a Iristu - jsou samečci, třetí - Altynaj - je samička.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio