Irbisí slečna dostala jméno Binal

25. listopad 2010

Poté, co sněžná levhartice Jamila odchovala v roce 2008 své premiérové potomky Ásama a Asuku, čekali pracovníci zoo, kdy přidá dalšího irbisíka. Krásné samičky se dočkali dne 3. září 2010.

Od konce září bývalo mládě občas vidět na kraji doupěte, v říjnu byly jeho výlety delší a jeho roztomilostí se mohlo potěšit stále větší množství návštěvníků.

Malá samička vyspívá velmi rychle. Na slavnostních křtinách 24. 11. obdržela jméno Binal, což je indické dívčí jméno, znamenající „princezna“. Kmotrem se jí stal pan starosta prvního plzeňského městského obvodu Mgr. Miroslav Brabec.

Irbis je známý i pod jménem levhart sněžný. Patří do blízkého příbuzenstva levharta, jaguára, tygra a lva. Tato samotářská, plachá, vysoce specializovaná kočka obývá vysokohorské himalájské biotopy, má nejmenší původní i současný areál rozšíření v přírodě z velkých koček. Stejně jako většina koček loví za soumraku a v noci. Úkrytem jsou mu jeskyně a skalní rozsedliny. Velikost teritoria je individuální: 600–1000 km2 a více.

Irbis

Světlý, smetanově plavě šedý kožich má hustou a dlouhou srst, která udržuje teplo i v chladných vysokohorských oblastech. Charakteristické jsou pro něj dlouhé zadní končetiny, které souvisí s jeho mimořádnou schopností ke skákání (dokáže skočit až 15m). Neobyčejná je také délka ocasu. Samec může dosáhnout tělesné délky kolem 2 metrů a hmotnosti 50 kg. Patří mezi nejelegantnější zvířata na světě. Úbytek přirozeného prostředí a lov pro kožešinu jej přivedl na práh vyhubení.

Sněžný levhart se v přírodě stává stále vzácnějším a na celé řadě míst již zcela vymizel. Mezinárodní unie pro ochranu přírody jej proto zařadila do seznamu chráněných druhů a bylo přistoupeno i k založení plemenné knihy, jež má pomoci tomu, aby se tato krásná kočka cílevědomě uchovávala alespoň v lidské péči.

Irbis je zařazen do přílohy I CITES (Washingtonská konvence) a patří k druhům kriticky ohroženým vyhubením. Stav sněžných levhartů je celosvětově odhadovaný na 4500–7000 zvířat. Z českých zoo uspěly s jeho odchovem zahrady v Jihlavě a Liberci, Plzni a Ústí.

První sněžní levharti dorazili do Plzně z Tierparku v Berlíně na sklonku listopadu roku 2004. Jmenují se Makan a Nanschan, jsou to bráškové a narodili se letos v květnu. Makan v roce 2006 odjel do ústecké zoo a poté do Jihlavy, Nanschan se stal v Plzni podruhé otcem. Jeho partnerka Jamila pochází z německé zoo Köln.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio